KONSTANTNI NAPADI

Ured za medije u Gazi: Izrael bacio 40.000 tona eksploziva na Pojas Gaze od 7. oktobra

Devastacija koju je izvršila okupacija odražava njenu namjeru da Gazu učini nenastanjivom, kazao je šef ureda za medije

Gaza. Anadolija

Anadolija

26.11.2023

Ured za medije u Gazi saopštio je u nedjelju da je izraelska vojska od 7. oktobra bacila 40.000 tona eksploziva na Pojas Gaze, s očiglednim ciljem da enklavu učini nenastanjivom, prenosi Anadolu.

Salama Maruf (Marouf), šef ureda za medije, izdao je saopćenje na Telegramu trećeg dana privremene humanitarne pauze između Izraela i Hamasa, koja je stupila na snagu u petak ujutro.

- Izraelske okupacione snage su bacile 40.000 tona eksploziva na pojas (od 7. oktobra), a zločini okupacionih su se odvijali daleko od kamera - rekao je Maruf.

On je objasnio da “bombe koje su okupatorske snage nedavno koristile nikada ranije nisu bile upotrijebljene, a stotine mučenika je sahranjeno na mjestima gdje su poginuli".

- Devastacija koju je izvršila okupacija odražava njenu namjeru da Gazu učini nenastanjivom - poručio je Maruf.

Također se osvrnuo i na privremenu pauzu u borbama, ističući da su "dani predaha ogolili veličinu značajnog masakra, koji je rezultirao znatnim uništenjem infrastrukture".

- Jedna trećina stanovništva Pojasa Gaze tek treba da dobije osnovne zalihe, a evidentan je nedostatak svih međunarodnih institucija - naveo je Maruf, pozivajući međunarodnu zajednicu da djeluje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.