POHVALILI SE

Sjeverna Koreja tvrdi: Naš špijunski satelit napravio detaljne slike Bijele kuće i Pentagona

Postojanje fotografija nije nezavisno potvrđeno, a stručnjaci kažu da je prerano utvrditi funkcioniše li špijunski satelit Malligyong-1 ispravno

Kim Džong-un sa kćerkom. KCNA

H. J. I.

28.11.2023

Sjeverna Koreja tvrdi da je njen nedavno lansirani satelit poslao detaljne slike Bijele kuće, Pentagona i američkih nuklearnih nosača aviona koje je vidio vođa režima Kim Džong-un. 

Postojanje fotografija nije nezavisno potvrđeno, a stručnjaci kažu da je prerano utvrditi funkcioniše li špijunski satelit Malligyong-1 ispravno, sedam dana nakon lansiranja.

U utorak je državna novinska agencija KCNA rekla da je Kim Džong-un, koji je posmatrao lansiranje, a zatim ugostio banket za naučnike i radnike svemirskog programa, pogledao fotografije dvije lokacije američke vlade koje su snimljene u ponedjeljak kasno navečer.

Špijunski satelit, za koji se smatra da je nastao uz rusku tehnološku pomoć, izazvao je ljutite scene u Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak.

Propagandna vrijednost

Satelit je također snimio fotografije američke mornaričke baze, brodogradilišta i aerodroma u Virdžiniji, rekla je KCNA, dodajući da snimke obuhvaćaju četiri američka nuklearna nosača aviona i britanski nosač aviona.

Režim u Pjongjangu nastojat će izvući maksimalnu propagandnu vrijednost iz lansiranja prošlog utorka, koje je odmah izazvalo osudu Vašingtona i podiglo napetosti duž teško naoružane međukorejske granice.

Sjever je također tvrdio da je satelit snimio fotografije vojnih postrojenja u Južnoj Koreji, kao i američki pacifički teritorij Guam i državu Havaji. Nijedna snimka nije javno objavljena.

Vojni dužnosnici u Južnoj Koreji kažu da vjeruju da je Malligyong-1 ušao u orbitu, ali do sada nisu mogli reći je li sposoban snimati i slati slike iz svemira.

- DNRK je jasno stavila do znanja svoje motive - rekla je vijeću predstavnica Vašingtona pri UN-u, Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield).

"Kritično sigurnosno okruženje"

- DNRK nesramežljivo pokušava unaprijediti svoje sisteme za isporuku nuklearnog oružja testiranjem tehnologije balističkih projektila čime jasno krši rezolucije ovog vijeća. Ovo bezobzirno nezakonito ponašanje prijeti svim komšijama DNRK-a i svim državama članicama - rekla je ona.

U rijetkom pojavljivanju u Vijeću sigurnosti, ambasador Sjeverne Koreje pri UN-u, Kim Song, optužio je kritičare za licemjerje. 

- Nijedna druga nacija na svijetu nije u tako kritičnom sigurnosnom okruženju kao DNRK. Jedna zaraćena strana, Sjedinjene Države, prijeti nam nuklearnim oružjem. Legitimno je pravo za DNRK kao drugu zaraćenu stranu da razvija, testira, proizvodi i posjeduje sisteme oružja ekvivalentne onima koje Sjedinjene Države posjeduju ili razvijaju - rekao je.

Također je ismijao američke kritike da se satelitska tehnologija koristi za poboljšanje raketnih sposobnosti Sjevera, pitajući je li Vašington lansirao vlastite satelite "katapultom".

Južnokorejski obavještajni dužnosnici rekli su kako vjeruju da je Rusija pomogla Sjeveru da lansira Malligyong-1 u zamjenu za municiju za rat u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.