NALAZI SE U PRITVORU

Sjeverna Koreja protjerala američkog vojnika Trevisa Kinga

23-godišnji vojnik, specijalist za izviđanje, prebjegao je u Sjevernu Koreju u julu

Trevis King. Sky News

FENA

27.9.2023

Američki vojnik Trevis King (Travis), koji je u julu prebjegao u Sjevernu Koreju, nalazi se u američkom pritvoru nakon što ga je Pjongjang protjerao.

Dužnosnici američke administracije potvrdili su da je King prebačen u američki pritvor u Kini, prenosi BBC.

Nehumani postupci

23-godišnji vojnik, specijalist za izviđanje, prebjegao je u Sjevernu Koreju u julu, a korejski mediji tada su javili da je pobjegao zbog "nehumanih postupaka" i rasizma unutar američke vojske.

Ranije u srijedu, državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila je da je zemlja odlučila deportirati Kinga, bez daljnjih pojedinosti.

King je unovačen u januaru 2021. godine, a prije nego je pobjegao u Sjevernu Koreju proveo je dva mjeseca u pritvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad.

Iz pritvora je pušten 10. jula i trebao se vratiti u SAD radi disciplinskog postupka, ali je uspio napustiti aerodrom i pridružiti se turističkoj ekskurziji pri obilasku snažno čuvane demilitarizirane zone između dviju Koreja, odakle je pobjegao.

Narušeno mentalno zdravlje

Glasnogovornik Pentagona, brigadir general Petrik Rajder (Patrick Ryder), zahvalio je švedskoj i kineskoj vladi na pomoći u osiguranju oslobađanja Kinga.

Budući da SAD i Sjeverna Koreja nemaju diplomatske odnose, švedska ambasada u Pjongjangu tradicionalno pregovara u ime SAD.

Glasnogovornik švedske ambasade potvrdio je da je zemlja djelovala kao zastupnik SAD tijekom pregovora.

Kingova porodica ranije je američkim medijima izjavila da je Trevis King doživio diskriminaciju dok je služio u američkoj vojsci i da mu je mentalno zdravlje narušeno tijekom dvomjesečnog pritvora u Južnoj Koreji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.