DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken iz Brisela poručio: Produbljujemo našu saradnju sa snagama koje predvodi EU u BiH

NATO već dugo predstavlja okosnicu sigurnosti na zapadnom Balkanu, poručio je Blinken

Entoni Blinken. AP

H. J. I.

29.11.2023

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) obratio se medijima u Briselu, a tamo boravi povodom ministarskog sastanka NATO-a. 

- Razgovarali smo o tekućoj ulozi NATO-a u promovisanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu. Kada sam se počeo ovim poslom baviti prije 30 godina, ispred i u centru naše brige su zemlje širom svijeta, a svakako u transatlantskom području je Balkan, Bosna, pa Kosovo. Jedina stvar koja nam ne treba jeste povratak u budućnosti, kada je u pitanju sukob na Balkanu, NATO ima ključnu ulogu u pomaganju državama u regionu da ostvare napredak na svom putu ka članstvu u EU i široj evropskoj stabilnosti. NATO već dugo predstavlja okosnicu sigurnosti na zapadnom Balkanu. To će i nastaviti da radi - kazao je Blinken.

Dodatne trupe KFOR-a

Osvrnuo se i na nedavna dešavanja na Kosovu.

- Alijansa je odlučno odgovorila akterima koji nastoje da destabilizuju sjever Kosova, kao što smo vidjeli ranije ove godine, raspoređujući dodatne trupe KFOR-a. Produbljujemo našu saradnju sa snagama koje predvodi EU u Bosni i Hercegovini. Dakle, ovo je bio još jedan kritičan dio našeg razgovora u posljednja dva dana.

Istaknuo je kako večeras ide na Ministarsko vijeće OSCE-a.

- Večeras idem u Skoplje na ministarsko vijeće OSCE- a. Uprkos flagrantnom kršenju svakog ključnog principa Helsinškog završnog akta od Rusije, njenim nemilosrdnim naporima da opstruira rad OSCE-a, 50 drugih država učesnica pokazalo je odlučnost da osigura da organizacija nastavi ispunjavati svoju svrhu unapređenja evropske sigurnosti. I to je ono što ćemo nastaviti raditi u Skoplju. Iz Skoplja krećemo u Izrael, Zapadnu obalu, a zatim u UAE, gdje ću, osim učešća na COP-u, imati priliku sastati se s našim partnerima, kako bismo razgovarali o sukobu u Gazi. Vraćamo se u regiju jer je humanitarna pauza kojoj smo pomogli u pregovorima s Katarom i Egiptom omogućila da se brojni taoci oslobode i spoje sa svojim porodicama - rekao je državni sekretar SAD.

Situacija na Bliskom istoku

Blinken je rekao kako povećavaju i humanitarnu pomoć u Gazu.

- Povećavamo humanitarnu pomoć u Gazi, kako bismo bili sigurni da njeni ljudi imaju ono što im treba. Gledajući narednih nekoliko dana, bit ćemo fokusirani na to da učinimo sve što možemo da produžimo pauzu, kako bismo mogli nastaviti izvlačiti više talaca i više humanitarne pomoći. Razgovarat ćemo s Izraelom kako da postigne svoje ciljeve, da se osigura da se teroristički napadi od 7. oktobra više nikada ne ponove. Dok održavamo i povećavamo humanitarnu pomoć i minimiziramo daljnje patnje i žrtve među palestinskim civilima, nastavit ćemo s našim naporima da spriječimo širenje sukoba. Naravno, ostat ćemo fokusirani na omogućavanje sigurnog odlaska američkih državljana i drugih stranih državljana iz Gaze. Konačno, radit ćemo na izgradnji principa koje sam postavio u Tokiju prije nekoliko sedmica za dan poslije u Gazi i definirati korake koje naši partneri i mi u regiji sada možemo poduzeti kako bismo postavili temelje za pravedniji i trajniji mir - zaključio je Blinken.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.