POJAČANO PRISUSTVO KFOR-A

Situacija na Kosovu jutros mirna: Blinken pozvao na hitnu deeskalaciju sukoba

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je jučer da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo

Noć je protekla mirno. Printscreen

H. J. I.

31.5.2023

Noć između utorka i srijede na sjeveru Kosova prošla je mirno, ali se očekuje da će se Srbi i danas okupiti u velikom broju, s obzirom na to da nisu pušteni ljudi koji su uhapšeni tokom sukoba koji su izbili u ponedjeljak između okupljenih, KFOR-a i kosovske policije. Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni dio Mitrovice.

Dodatnih 700 vojnika NATO-a

Tokom jučerašnjeg dana vojnici su bili oko zgrada opština, a iako je bilo obećano od strane KFOR-a, da će policija Kosova povući u utorak do 15 sati, to se nije dogodilo. 

Tokom dana bilo je pojačano prisustvo pripadnika KFOR-a i na prilaznim putevima sva četiri sjedišta opština sa srpskom većinom na sjeveru pokrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je jučer da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Blinken: Odluka Prištine da silom obezbijedi pristup opštinama eskalirala tenzije

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na sjeveru pokrajine, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije. Blinken je pozvao sve strane da preduzmu hitne mjere za deeskalaciju tenzija.

- Premijer Kurti i njegova vlada treba da obezbijede da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da povuku policijske snage iz okoline - naveo je Blinken u saopštenju State Departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.