PREMIJER KOSOVA

Kurti: RS je postala ruski Kalinjingrad u regionu, želimo ući u NATO

Kurti je kazao da je Rusija zainteresirana za nastavak rata i da ga vidi kao prijetnju ne samo za Moldaviju i Gruziju već i za Zapadni Balkan preko Srbije

Premijer Kosova Albin Kurti. AGENCIJE

A. O.

10.4.2022

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je RS postala postala svojevrsni ruski Kalinjingrad grad u regionu, te da je prijetnja stabilnosti za Zapadni Balkan.

Naime, premijer je istakao da je od SAD zatražio da pomognu Kosovu da uđe u NATO.

- Želimo da uđemo u NATO i EU, ali je vrlo moguće da zbog mnogih faktora možemo da uđemo u NATO prije nego u EU. Tražili smo od SAD-a da nam pomognu u pogledu članstva u NATO-u. Dobili smo odgovore i usko smo sarađivali i pravimo neku vrstu tranzicije naše vojske - rekao je on.



Proširiti sukob

Dodao je da Kosovo povećavalo budžet za odbranu za 52 posto i te da vidi SAD kao neizbježnog saveznika u jačanju i zaštiti kosovske sigurnosti te u koracima prema članstvu u NATO.

- Vjerujem da će ruskom invazijom na Ukrajinu izgledi i brzina članstva Kosova u NATO porasti - rekao je Kurti.

Podsjećamo, za CNN je ranije kazao da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija mogla da odigra ulogu proxyja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu.

- Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski blic krig u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proxyja (posrednika) - Srbije ili RS - rekao je Kurti.

Kopnene granice

Kurti je kazao da je Rusija zainteresirana za nastavak rata i da ga vidi kao prijetnju ne samo za Moldaviju i Gruziju već i za Zapadni Balkan preko Srbije, dodavši da je RS postala svojevrsni Kalinjingrad u našem regionu, prenosi Kosovo online.

Podsjećanja radi, Kalinjingradska oblast je ruska eksklava koja graniči s Litvanijom na sjeveru, s Poljskom na jugu, te s Baltičkim morem na zapadu. 

Proširenje EU 2004. godine kada su Poljska i Litvanija postale članice je značilo kako ova oblast pod ruskog kontrolom od tog trenutka ima kopnene granice samo s EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.