STAJE MU NA CRTU

Trampova suparnica dobila podršku moćnog milijardera

Republikanci će započeti glasanje na predizborima u januaru 2024., a trenutno se čini da će potencijalni kandidat morati suočiti s Trampom

Niki Hejli i Donald Tramp. Platforma X

N. Č.

29.11.2023

Baza moćnih donatora, koja već dvije decenije finansira konzervativne ciljeve, dala je podršku bivšoj guvernerki Južne Karoline, Niki Hejli (Nikki Haley), kao predsjedničkoj kandidatkinji za 2024. godinu. Čarls Koh (Charles Koch), vođa mreže milijardera, okupljene s ciljem odmicanja od Donalda Trampa (Trump), planira podržati Hejli u njenoj kampanji.

Privlači pažnju televizijskim nastupima

Iako Tramp dominira političkim terenom među republikancima, Kohova podrška Hejli mogla bi značajno promijeniti dinamiku predsjedničke trke. Uprkos velikom zaostatku u anketama za Trampom, Hejli privlači pažnju svojim televizijskim nastupima i porastom popularnosti u državama s prijevremenim glasanjem.

Dokument objavljen od strane Kohove mreže za političko lobiranje, AFP Action, pohvaljuje Hejli kao kandidatkinju koja može promijeniti toksičnu kulturu Vašingtona te ističe interne ankete koje pokazuju da bi imala najbolje šanse u općim izborima protiv Džoa Bajdena (Joe Biden).

Udarac za guvernera Floride

Trampova kampanja odbacila je podršku Kohove mreže, tvrdeći da "nikakva količina mutnog novca neće pomoći Hejli da porazi Trampa." U međuvremenu, odluka Koha predstavlja i udarac za guvernera Floride, Rona DeSantisa, koji se također takmiči za predsjedničku nominaciju.

Kohova mreža, koja je prikupila više od 70 miliona dolara u izbornom ciklusu 2024., već troši milione na oglase koji kritiziraju bivšeg predsjednika. Ova podrška predstavlja značajan politički manevar, ali ostaje pitanje hoće li Hejli uspjeti održati zamah kako se izborna sezona zahuktava. Republikanci će započeti glasanje na predizborima u januaru 2024., a trenutno se čini da će se potencijalni kandidat morati suočiti s Trampom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.