ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

Lavrovu zabranjen prelet preko Bugarske zbog Zaharove koja je na listi sankcija EU

Bugarsko ministarstvo je obrazložilo odluku navodeći da je dozvola data samo Lavrovu te da se ne odnosi na članove njegove delegacije

Sergej Lavrov. Facebook

N. Č.

30.11.2023

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, boravi u Sjevernoj Makedoniji na sastanku OSCE-a, no njegova ruta leta iz Moskve izazvala je brojne rasprave među zvaničnicima nekoliko zemalja. Ovo je prvi put od početka agresije na Ukrajinu da ruski zvaničnik slijeće u prostor jedne od NATO zemalja.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije uputilo je zahtjev za dozvolu preleta nekoliko zemalja kako bi Lavrov stigao do Skoplja. Međutim, između ostalog, Lavrov nije prošao kroz bugarski zračni prostor jer je u avionu bila prisutna glasnogovornica ruskog ministarstva, Marija Zaharova, koja se nalazi na listi sankcija EU.

Bugarsko ministarstvo je obrazložilo odluku navodeći da je dozvola data samo Lavrovu te da se ne odnosi na članove njegove delegacije koji su sankcionirani. Marija Zaharova, komentirajući ovu odluku, nazvala ju je "glupošću" i istaknula da pravila zračnog saobraćaja ne omogućuju proširenje sankcija EU na prelet bez slijetanja aviona.

- Ovo nije samo glupost, već opasna glupost nekog intriganta u strukturama vlasti Bugarske. Državni organi su prvi put u historiji zabranili prolaz kroz zračni prostor ne avionu, već osobi koja se nalazi u avionu - poručila je Zaharova.

Lavrov je na kraju stigao u Skopje preko Turske i Grčke, a trajanje leta iznosilo je pet sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.