NAKON SASTANAKA

Netanjahu pohvalio podršku Blinkena i Bidena Izraelu

Sastanku u zapadnom Jerusalemu prethodili su bilateralni razgovori Netanjahua i Blinkena

Benjamin Netanjahu. AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool, File

Anadolija

1.12.2023

Američki državni sekretar Entoni Blinken u četvrtak se sastao s ratnom vladom Tel Aviva kojom je predsjedavao premijer Benjamin Netanjahu kako bi razgovarali o izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Sastanku u zapadnom Jerusalemu prethodili su bilateralni razgovori Netanjahua i Blinkena, saopćeno je iz ureda izraelskog premijera.

Netanjahu je posebno pohvalio podršku Blinkena i američkog predsjednika Džoa Bajdena Izraelu, rekavši da s nestrpljenjem priželjkuje razgovare o sljedećoj fazi rata u Gazi. Blinken je ranije u četvrtak potvrdio želju da se humanitarna pauza u Pojasu Gaze između Izraela i palestinske grupe Hamas još jednom produži.

- Pauza u borbama pokazala je uspjeh u oslobađanju talaca i u isporuci humanitarne pomoći Gazi. Želimo da se ovo nastavi - dodao je on.

Blinken je doputovao u Izrael kasno u srijedu kako bi razgovarao o mogućnosti produženja humanitarne pauze, koja je ove sedmice prvo produžena za dva dana, a zatim još jedan dan. Ovo je Blinkenova četvrta posjeta Izraelu od izbijanja borbi 7. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.