GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: Trebali bi biti spremni da primimo loše vijesti iz Ukrajine

Nismo u mogućnosti da sarađujemo onoliko blisko koliko bi trebalo, istakao je Stoltenberg

Stoltenberg: Moramo podržati Ukrajinu. AP

E. Ć.

3.12.2023

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas kako bi zapadna vojna alijansa trebalo da bude spremna za loše vijesti sa ukrajinskog fronta.

- Ratovi se odvijaju u fazama i moramo da podržimo Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima - rekao je Stoltenberg u intervjuu za njemački radio ARDprenosi "Politico".

Putin povećava broj vojnika

On je dodao kako "bi trebali biti spremni i za loše vijesti", međutim, nije želio to dodatno elaborirati.

Ovi komentari šefa NATO-a dolaze dok zapadni saveznici raspravljaju o finansijskoj pomoći Ukrajini i o isporuci municije Kijevu i dok Moskva povećava broj svojih trupa, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak potpisao ukaz o povećanju broja vojnika za oko 170.000, na ukupno 1,3 miliona.

Linije fronta su se malo pomjerile posljednjih mjeseci, uprkos protivofanzivi Kijeva tokom ljeta, ali su Ukrajinci koristili krstareće rakete da potisnu rusku flotu u Crnom moru.

- To su velike pobjede, bez obzira što ukrajinska vojska nije uspjela da pomjeri liniju fronta - naveo je Stoltenberg u intervjuu.

Sagledati širu sliku

Stoltenberg je pozvao članice NATO da povećaju proizvodnju municije i izrazio žaljenje zbog loše saradnje u evropskoj odbrambenoj industriji.

- Nismo u mogućnosti da sarađujemo onoliko blisko koliko bi trebalo - kazao je Stoltenberg i pozvao vlade da gledaju dalje od svojih nacionalnih interesa i da pokušaju da sagledaju širu sliku.

- Pobjeda Putina ne bi bila samo tragedija za Ukrajinu, već bi predstavljala opasnost i za ostale saveznike, a što više podržavamo Ukrajinu, to će se rat brže završiti - poručio je Stoltenberg, prenosi "Politico".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.