PRITISAK NA SUNAKA

Velika Britanija postrožila vize i podigla minimalac: Cilj smanjiti broj migranata

Visoki nivoi legalne migracije dominiraju britanskim političkim krajolikom više od desetljeća

Britanija pokušava smanjiti broj legalnih migranata. Platforma X

H. J. I.

4.12.2023

Velika Britanija je najavila planove za smanjenje broja legalnih migranata u zemlji podizanjem minimalne plaće koju moraju zarađivati za trećinu, u jeku pritiska na premijera Rišija Sunaka (Rishi) da se pozabavi rekordnim brojem novih migranata.

Veća kontrola 

Visoki nivoi legalne migracije dominiraju britanskim političkim krajolikom više od desetljeća i bile su ključni čimbenik u glasanju za izlazak iz Evropske unije na referendumu 2016.

Sunak je obećao steći veću kontrolu nad migracijama nakon što su zastupnici njegove Konzervativne stranke kritizirali njegove rezultate po tom pitanju uoči izbora koji se očekuju iduće godine. 

Opoziciona Laburistička stranka trenutno uživa veliku prednost u anketama. Poduzetnici i sindikati napali su te mjere kao kontraproduktivne za privatni sektor te državnu zdravstvenu službu koji pate od nedostatka radne snage.

Manje imigranata iz EU

Prošle godine se Ujedinjeno Kraljevstvo uselilo 745.000 više ljudi nego što ih se iselilo. Nivo migracije ostao je jednako visok od tada i migranti su većinom iz zemalja poput Indije, Nigerije i Kine, a ne iz EU, što je ranije bio slučaj. Ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli (James Cleverly) rekao je da bi nove mjere mogle smanjiti taj broj za 300.000.

- Migracija je previsoka. Danas poduzimamo radikalne mjere da je smanjimo - rekao je Sunak, koji također pokušava deportirati ilegalne migrante u Ruandu gdje bi se rješavao njihov zahtjev za azilom.

Kleverli je rekao da će vlada podići minimalnu plaću koju moraju zaraditi strani kvalificirani radnici na 38.700 (oko 45.100 eura) godišnje, što je značajno povećanje u odnosu na dosadašnjih 26.200 funti (30.536 eura). Iz toga će biti izuzeti zdravstveni i socijalni radnici.

Među drugim mjerama je zabrana stranim zdravstvenim radnicima da dovode članove porodice u Ujedinjeno Kraljevstvo sa svojom vizom, povećanje nadoplate koju migranti moraju platiti za korištenje zdravstvenih usluga za 66 posto te povećanje minimalnog dohotka za porodične vize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.