UPAO U ZAMKU

Bivši američki diplomata bio "krtica" za kubanske obavještajce, FBI ga raskrinkao

U optužnici se navode njegove ilegalne veze s kubanskom obavještajnom službom od 1981. godine, kada se zaposlio u State Departmentu.

Roča: Godinama bio krtica za kubanske obavještajce. Platforma X

E. Ć.

4.12.2023

Sekreterijat SAD za pravosuđe objavio je kako je nekadašnji američki diplomata, koji je bio i ambasador u Boliviji, optužen da je bio "krtica" za obavještajnu službu Kube.

Navodi se da je Manuel Roča (Rocha, 73) decenijama obavljao "tajne aktivnosti" za kubansku državu, uz sastanke s obavještajcima ove zemlje. Također, u sudskim dokumentima piše kako je američkim zvaničnicima davao lažne informacije o svojim putovanjima i kontaktima.

Roča je optužen i da je bio ilegalni agent strane države. On je dvije decenije bio u američkoj službi, dijelom na vodećim položajima u Boliviji, Argentini i Američkom interesnom odjeljenju u Havani.

U optužnici se navode njegove ilegalne veze s kubanskom obavještajnom službom od 1981. godine, kada se zaposlio u State Departmentu. 

FBI je prošle godine saznao za to i namjestio Roči niz sastanaka s nekim ko se predstavljao kao kubanski obavještajac.

- Jedan takav sastanak je bio u Majamiju prošle godine kada je Roča rekao da ga je obavještajna služba uputila da vodi normalan život, a sagovorniku je rekao i da se uvijek bojao da ga neko ne oda jer bi to „ugrozilo sve što smo uradili – navedeno je u optužnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.