OPTUŽENI ZA GENOCID

Kubanski predsjednik Migel Diaz-Kanel poziva na zaustavljanje "genocida" u Gazi

Kuba će uvijek dizati svoj glas sve dok se izraelskom okupacijom i mržnjom pokušavaju uništiti palestinski teritorij

Migel Diaz-Kanel. Anadolija

Anadolija

1.4.2024

Kubanski predsjednik Migel Diaz-Kanel (Miguel Diaz-Canel) pozvao je međunarodnu zajednicu na učini nešto za Gazu i tražio da se zaustavi genocid u palestinskoj enklavi, javlja Anadolija.

Diaz-Kanel je na društvenim mrežama podijelio fotografiju sa palestinskom zastavom na jednom od najvećih tornjeva u zemlji, čime je skrenuo pažnju na izraelske napade na Palestince.

- Kuba će uvijek dizati svoj glas sve dok se izraelskom okupacijom i mržnjom pokušavaju uništiti palestinski teritorij. Pozivamo međunarodnu zajednicu da se ne strahuju da osude zločin. Kuba traži da se zaustavi genocid - kazao je.

Kubanski predsjednik, jedan od lidera koji iznosi najoštrije reakcije na izraelsko bombardiranje Gaze od 7. oktobra 2023. godine, u svakoj prilici ponavlja podršku Palestini.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.700 Palestinaca.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.