HAG

Kuba optužila SAD za saučesništvo Izraela u zločinima u Gazi

Ovi masakri se događaju uz saučesništvo zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, koje su prema međunarodnom pravu odgovorne za genocid

Pojas Gaze. AP

Anadolija

21.2.2024

Tokom saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), gdje se raspravljalo o pravnim posljedicama izraelske prakse na okupiranim palestinskim područjima, Kuba je optužila Sjedinjene Američke Države za saučesništvo u izraelskim zločinima u Gazi, javlja Anadolija.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Anajansi Rodrigez Kamejo (Anayansi Rodriguez Camejo) govorila je u ime Kube na raspravi koja se održava u Hagu (Haagu).

- Palestinski narod, žene i civilno stanovništvo u cjelini nastavljaju biti masakrirani zbog nezakonite upotrebe sile od strane okupacijske sile, Izraela. Ovi masakri se događaju uz saučesništvo zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, koje su prema međunarodnom pravu odgovorne za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti - poručila je Kamejo.

Naglašavajući da je izraelska okupacija palestinskih teritorija nelegitimna prema međunarodnom pravu, Camejo je dodala:

- Izraelska politika, koja ne pravi razliku između civila i boraca, nastavak je dugogodišnje okupacije, mučenja, prisilnog raseljavanja, zatvaranja i uskraćivanja građanskih prava protiv Palestinaca.

Dodala je kako je Izrael svojim postupcima u Palestini ignorirao mnoge rezolucije i odredbe koje su usvojili Generalna skupština UN-a, Vijeće sigurnosti i Međunarodni sud pravde.

Kamejo je istaknula da je SAD, korištenjem prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a, 47 puta spriječio međunarodnu zajednicu da poduzme učinkovitu akciju prema Palestini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.