GLOBALNO ZAGRIJAVANJA

Naučnici EU: 2023. će biti najtoplija godina u historiji

EU ima jednu od najambicioznijih politika prema klimatskim promjenama među velikim svjetskim ekonomijama

Naučnici Evropske unije saopćili su u srijedu da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji. Fena

FENA

6.12.2023

Naučnici Evropske unije saopćili su u srijedu da će 2023. biti najtoplija godina u historiji, jer je globalna srednja temperatura za 11 mjeseci ove godine dostigla najviši rekordni nivo, 1,46 stepeni Celzijusa iznad prosjeka iz perioda 1850. - 1900. godine.

Rekord dolazi u vrijeme dok su vlade u maratonskim pregovorima o tome da li da, po prvi put, na samitu COP28 u Dubaiju postupno ukinu upotrebu uglja, nafte i plina koji emituju CO2, glavni izvor emisija zagrijavanja.

Najtopliji novembar globalno

Temperatura za period januar-novembar 2023. bila je za 0,13 stepeni Celzijusa viša od prosjeka za isti period 2016. godine, trenutno najtoplije kalendarske godine, saopćila je služba za klimatske promjene Copernicus (C3S).

Novembar 2023. bio je najtopliji novembar na globalnom nivou, s prosječnom temperaturom prizemnog zraka od 14,22 stepeni Celzijusa, 0,85 stepeni iznad prosjeka za novembar u periodu 1991-2020. i 0,32 stepena Celzijusa iznad prethodnog najtoplijeg novembra 2020. godine, dodao je Copernicus.

- Ova godina sada ima šest mjeseci obaranja rekorda i dvije sezone obaranja rekorda. Izuzetne globalne novembarske temperature, uključujući dva dana toplija od 2 stepena Celzijusa iznad predindustrijske, znače da je 2023. najtoplija godina u zabilježenoj istoriji - izjavila je zamjenica direktora C3S Samantha Burgess.

Jesen u periodu septembar-novembar također je najtoplija zabilježena na globalnom nivou s velikom razlikom, sa prosečnom temperaturom od 15,30 stepeni, 0,88 stepeni iznad prosjeka, saopćili su naučnici iz EU.

Temperatura će nastaviti rasti

- Sve dok koncentracije stakleničkih gasova rastu, ne možemo očekivati drugačije rezultate od onih koje smo vidjeli ove godine. Temperatura će nastaviti da raste, kao i uticaji toplotnih valova i suša. Dostizanje neto nule što je prije moguće je efikasan način da se upravlja našim klimatskim rizicima - dodao je direktor C3S, Carlo Buontempo.

Napori zaostaju da se ispuni cilj Pariškog sporazuma iz 2015. da se globalni porast temperature zadrži ispod dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, iznad kojih naučnici upozoravaju na ozbiljan uticaj na vremenske prilike, zdravlje i poljoprivredu.

EU ima jednu od najambicioznijih politika prema klimatskim promjenama među velikim svjetskim ekonomijama, nakon što je donijela zakone za postizanje cilja do 2030. za smanjenje neto emisija za 55 posto u odnosu na nivoe iz 1990. godine, što analitičari tvrde da je minimum potreban za postizanje neto nulte emisije do 2050. godine, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.