VRIJEME ZA UZBUNU

Neslavni rekord: Globalna prosječna temperatura već je premašila gornju granicu Pariskog sporazuma

Aktuelna klima smatra se toplijom za oko 1,2°C u poređenju s predindustrijskim periodom

Globalno zagrijavanje nam itekako prijeti. Facebook

M. Z.

21.11.2023

Globalna prosječna temperatura u petak je prvi put bila više od dva Celzijeva stepena iznad sezonskog prosjeka iz predindustrijskog perioda, odnosno iznad gornje granice Pariskog sporazuma, objavio je Evropski opservatorij Copernicus.

2,06 stepeni više od prosjeka

Po preliminarnim podacima, globalna je temperatura 17. novembra iznosila 2,06 Celzijevih stepeni više od prosjeka evidentiranog između 1850. i 1900., napisala je na X-u Samanta Burges (Samantha Burgess), zamjenica voditelja Odjela za klimatske promjene Copernicusa.

Prvi dan otkako se vodi evidencija temperatura je globalno premašila predindustrijski nivo za više od 2°C, dodala je.

Aktuelna klima smatra se toplijom za oko 1,2°C u poređenju s tim periodom.

Svrha sporazuma potpisanog 2015. na kraju sastanka o klimi COP21 je "održati globalni porast prosječne temperature znatno ispod 2°C u odnosu na predindustrijske vrijednosti" i nastaviti s naporima "ograničenja porasta temperature na 1,5°C iznad predindustrijskih vrijednosti".

U posebnom izvještaju IPCC-a iz 2018. stručnjaci za klimatske promjene, okupljeni pod okriljem UN-a usvojili su kao definiciju zagrijavanja prosjek "u razdoblju od 30 godina" u poređenju s "referentnim razdobljem od 1850. do1900 godine".

Prvi evidentiran dan koji je dosegnuo temperaturu iznad praga od 2°C tek je dio niza neslavnih rekorda.

Evidencija temperatura od juna do oktobra ukazuje na to da se radi o najtoplijim ikada dosad evidentiranim mjesecima, podaci su Copernicusa. Dužnosnici Opservatorija smatraju da će 2023. gotovo sigurno premašiti godišnji rekord iz 2016.

Oktobar 2023. bio je "za 1,7°C topliji od prosječnog oktobra u razdoblju od 1850. do 1900.", objavio je početkom novembra Opservatorij.

Rekordne temperature

Rekordne temperature rezultiraju sušama, a one su sinonim za glad, razorne požare ili uragane, upozorili su naučnici.

O svemu će se razgovarati na 28. konferenciji UN-a o klimi koja se od 30. novembra do 12. decembra održava u Dubaiju, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.