UNIVERZITET NEVADA

Užas u Las Vegasu: Četvero mrtvih, među njima i napadač, sumnja se da je krvopriliće počinio bivši univerzitetski profesor

Službeni detalji incidenta i dalje su nedorečeni

Sa mjesta užasa. AP Photo/John Locher

S. S.

7.12.2023

U kampusu Univerziteta Nevada u Las Vegasu jučer se desilo krvoproliće u kojem su ubijene najmanje tri osobe, a onda je usmrćen i osumnjičeni. Još uvijek nije jasno da li je neko usmrtio napadača ili je počinio samoubistvo.

Vinsent Perez, profesor u školi, poznat po inicijalima UNLV, rekao je za MSNBC telefonom da je čuo puno pucnjave prije nego što se sklonio u kampus. 

- Rekao bih samo sedam, osam pucnjeva, jedan za drugim, glasno i jako glasno. Čim smo to čuli, otrčali smo natrag unutra i shvatili smo da je ovo prava pucnjava, i da je u kampusu aktivan strijelac - rekao je.

Službeni detalji incidenta i dalje su nedorečeni. Nakon što su primili dojavu o osobi koja puca u kampusu, policajci su "odmah reagirali i djelovali spram osumnjičenika", rekao je glasnogovornik univerzitetske policije Adam Garsia medijima te dodao da je osumnjičeni mrtav.

Šerif Kevin MekMahil (McMahill) iz gradske policije Las Vegasa rekao je da više nema nikakve prijetnje zajednici, ali su glavni UNLV kampus i druge podružnice univerziteta zatvorene na dan "iz opreza". Policajci i dalje pretražuju svaku zgradu na prostranom terenu kako bi bili sigurni da "nema još žrtava", rekao je šerif.

Izvor iz policijskih snaga je za CNN potvrdio kako je napadač 67-godišnji univerzitetski profesor povezan s koledžima u Džordžiji i Sjevernoj Karolini, ali nije jasno na koji je način bio povezan sa univerzitetom na kojem se dogodila pucnjava. Na konferenciji za medije, MekMahil najavio je da identitet ubice, koji je mrtav, neće biti objavljen dok njegova porodica ne bude obaviještena. Prvi izvještaji o incidentu pojavili su se oko popodneva po lokalnom vremenu, a unutar otprilike pola sata policija Las Vegasa je izvijestila da je "osumnjičeni lociran i mrtav." 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.