OD NEDJELJE DO UTORKA

Na egipatskim predsjedničkim izborima očekuje se nastavak vladavine Sisija

Očekuje se da će rezultati biti objavljeni 18. decembra, osim ako nije potreban drugi krug glasanja

Abdel Fatah el-Sisi. AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

FENA

8.12.2023

Egipat se ovog mjeseca priprema za predsjedničke izbore na kojima će sadašnji predsjednik Abdel Fatah al-Sisi sigurno osvojiti treći mandat, uprkos rastućem nezadovoljstvu javnosti dok se zemlja suočava sa najgorom ekonomskom krizom ikada, prenosi AFP.

Od nedjelje do utorka, Egipćani stariji od 18 godina moći će glasati za jednog od četiri kandidata - bivšeg vojnog načelnika Sisija, koji je na vlasti otkako je svrgnuo izabranog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine, i još tri relativna nepoznata lica.

9.400 biračkih mjesta

Pripreme za izbore u najmnogoljudnijoj zemlji arapskog svijeta su velike - sa skoro 9.400 postavljenih biračkih mjesta i 15.000 pravosudnih službenika koji rade tokom tri dana glasanja.

Očekuje se da će rezultati biti objavljeni 18. decembra, osim ako nije potreban drugi krug glasanja.

Međutim, skoro 106 miliona stanovnika Egipta to smatra malo vjerojatnim s obzirom na Sisijev rekord da je dobio preko 96 posto glasova na izborima 2014. i 2018. godine.

Neki su nakratko očekivali da će predstojeći izbori biti teža trka. Ali dvije glavne opozicione ličnosti - za koje mnogi kažu da nisu imale stvarnu nadu u pobjedu, ali su se nadale da će istaći glasove disidenta tokom kampanje - sada su u zatvoru ili čekaju suđenje.

Nakon decenijskog gušenja neslaganja, Egipat se nalazi na 135. mjestu od 140 zemalja na indeksu vladavine prava Svjetskog projekta pravde.

Posrnuta ekonomija

Ali pored političke situacije, Egipćanima je prioritet broj jedan posrnuta ekonomija, koja je u slobodnom padu od početka prošle godine.

Egipatska valuta izgubila je više od polovine vrijednosti od marta 2022. u nizu devalvacija koje su dovele do rasta potrošačkih cijena u ekonomiji koja zavisi od uvoza. Inflacija se kretala blizu rekordne visine od oko 40 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.