POTREBNA IM JE POMOĆ

Šef WHO-a: Situacija u Gazi je katastrofalna i nemoguće ju je popraviti

Baza podataka WHO-a pokazuje da je od 7. oktobra bilo 449 napada na zdravstvene ustanove na palestinskim područjima

Bolnice u Gazi prenatrpane ljudima. Platforma X

N. H.

10.12.2023

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je da je gotovo nemoguće poboljšati zdravstvenu situaciju u Gazi koja je katastrofalna. To će se vrlo teško promijeniti čak i ako prođe izvanredna mjera WHO-a o osiguranju snažnijeg medicinskog pristupa. 

Tom mjerom, koju podržavaju Afganistan, Katar, Jemen i Maroko, traži se pristup Gazi za medicinskog osoblje i potrepštine. Također, traži se od WHO-a da se dokumentuje nasilje nad zdravstvenim radnicima i pacijentima te osigura sredstva za obnovu bolnice.

Gotovo nemoguć zadatak

- Moram biti iskren s vama: ti zadaci su gotovo nemogući u trenutnim okolnostima - rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebrejesus.

Tedros je 34-članom odboru u Ženevi kazao kako su zdravstvene potrebe u Gazi eksplodirale te da se širi i rizik od bolesti, a da je paralelno zdravstveni sustav reduciran na trećinu kapaciteta u odnosu na predratno vrijeme.

Bolnice u Pojasu Gaze su često pod žestokim zračnim napadima, a dio njih je opkoljen ili napadnut od početka napada izraelske vojske 7. oktobra. 

Oni koji su ostali u bolnicama preopterećeni su zbog zbog broja ljuti, te da operacije često provode bez anestetika. 

Baza podataka WHO-a pokazuje da je od 7. oktobra bilo 449 napada na zdravstvene ustanove na palestinskim područjima. 

Tedros je upozorio da će zbog sigurnosne situacije biti teško ispuniti zahtjeve odbora, pa je izrazio duboko žaljenje jer Vijeće sigurnosti UN-a nije izglasalo poziv na primirje u Pojasu Gaze. 

Od ukupno 15 članica, njih 13 je glasalo "za", dok su Velika Britanija bile suzdržane, a SAD iskoristila pravo veta.

- Opskrba zdravstvenih ustanova postala je ekstremno teška te ju snažno ugrožava sigurnosna situacija na terenu i neadekvatna opskrba izvan Gaze - rekao je Tedros.

Hitna situacija

Palestinska ministrica zdravlja Mai al Kaila u obraćanju videopozivom govorila je o hroničnoj nestašici lijekova.

- Hitnost situacije ne može se dovoljno naglasiti - rekla je.

Predstavnik SAD-a u odboru najavio je da se neće usprotiviti tekstu prijedloga, što znači da bi kasnije u nedjelju mogao biti izglasan.

Kritizirao ga je Izrael koji tvrdi da je premalo usredotočen na ono što opisuje Hamasovim korištenjem civila za živi štit i smještanjem zapovjednih centara unutar bolnica.

- Ako će ovo zasjedanje služiti ikojoj svrsi, bit će za ohrabrivanje Hamasovog djelovanja - rekao je veleposlanik Izraela Meirav Eilon Šahar (Shahar).

Izvanredne sjednice WHO-a su rijetke i odvijaju se tokom zdravstvenih kriza, uključujući pandemiju COVID-19 2020. i epidemije ebole u Africi 2015. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.