ŽESTOKI SUKOBI

Eskalirao rat Hezbolaha i Izraela

Izrael je iz zraka napao nekoliko gradova i sela na jugu Libana, dok su pripadnici Hezbolaha poslali drnovoe s eksplozivom

Napadi dronovima na pogranična mjesta. AP

N. H.

10.12.2023

Eskaliralo je nasilje na granici između Libana i Izraela, kada je Hezbolah poslao dronove s eksplozivom i lansirao snažne projektile na izraelske položaje. 

Zračni napadi

Izrael je iz zraka napao nekoliko gradova i sela na jugu Libana. Izrael i Hezbolah razmjenjuju vatru od početka rata u Pojasu Gaze (7. oktobar). Nasilje se najviše odvija u pograničnim područjima. 

Izraelski napadi na južni Liban uključivali su zračne napade na grad Aitarun u kojem su uništene mnoge kuće, objavila je libanska Nacionalna novinska agencija NNA, ne navodeći je li bilo žrtava. Izraelska vojska nije komentarisala. 

Nova eskalacija

Visoki političar Hezbolaha Hasan Fadlalah ocijenio je u saopćenju da je riječ o "novoj eskalaciji". 

Izraelska vojska je objavila da su sumnjive zračne mete prešle iz Libana i da su dvije presretnute. Dvojica izraelskih vojnika su zadobila teže povrede, dok je nekoliko lakše povrijeđeno.

Izraelski borbeni avioni izvršili su "niz napada na ciljeve Hezbolaha na libanskom teritoriju". 

Sirene za uzbunu su se oglasile u nekoliko izraelskih naselja, dok su stanovnici Bejruta vidjeli dva ratna aviona kako prelijeću grad.

Visoki dužnosnik Hezbolaha Šeik Ali Damuš u nedjelju je rekao da će Hezbolah nastavito svoje napore da "iscrpi neprijatelja i da neće prestati dok ne prestane agresija na Gazu i Liban". 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) upozorio je ranije da će Bejrut biti pretvoren "u Gazu" ako Hezbolah počne otvoreni rat.

Mnogobrojne žrtve

Hezbolah je objavio da je lansirao dronove s eksplozivom na izraelski zapovjedni položaj kod Jare. Isto tako, ispalio je projektile Burkan koji nose stotine kilograma eksploziva. Izraelski zračni napadi prijavljeni su na rubovima libanskog sela Jarun, nedaleko od lokacije drugog izraelskog položaja koji je Hezbolah napao u nedjelju.

U zračnim napadima razbijeni su prozori kuća, trgovina i škole u obližnjem selu Rmeiš, rekao je svećenik iz Rmeiša, Toni Elias. U pograničnom nasilju u Libanu poginulo je više od 120 ljudi, uključujući 85 boraca Hezbolaha i 16 civila. U Izraelu je poginulo sedam vojnika i četiri civila. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.