IZRAEL

Opozicioni lider Lapid: Netanjahu izgubio povjerenje javnosti

Nedavna anketa pokazala je da samo 27 posto Izraelaca vjeruje da je Netanjahu prava osoba za vođenje vlade

Jarid Lapid. Anadolija

Anadolija

11.12.2023

Lider izraelske opozicione stranke "Yesh Atid" Jair Lapid izjavio je u ponedjeljak da je premijer Benjamin Netanjahu izgubio povjerenje izraelske javnosti.

- Dva mjeseca smo u ratu, a država Izrael još nema planove za dan nakon rata - rekao je Lapid tokom sastanka stranke, objavio je "The Times of Israel".

On je dodao:

- Nema organizovanog diplomatskog napora tokom rata, nema jedinstvenog sistema javne diplomatije, nema organizovanog ekonomskog plana za suočavanje sa štetom po ekonomiju. Ne postoji niko ko se bavi rezervistima. Ukratko: nema vlade."

- Imamo premijera koji je izgubio povjerenje bezbjednosnog establišmenta, ekonomskog sistema i većine ljudi i svijeta - naglasio je Lapid.

Opozicioni lider je ranije pozvao na izbor novog premijera koji će voditi vladu umjesto Netanyahua. Netanjahu se suočava sa sve većim kritikama zbog neuspjeha da prizna odgovornost za Hamasov prekogranični napad 7. oktobra.

Jedno istraživanje je pokazalo da 49 posto Izraelaca vjeruje da je Beni Ganc, vođa Partije nacionalnog jedinstva, najbolja figura za vođenje vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.