BERZOVNI INDEKSI

Wall Street blago porastao, ne očekuje se novo povećanje kamata

S&P 500 dosegnuo je jučer novi najviši nivo u ovoj godini, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište

Dow Jones ojačao je 0.43 posto, na 36.404 boda. Platforma X

H. J. I.

12.12.2023

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi blago porasli, dok ulagači čekaju izvještaje o inflaciji i poruke čelnika američke centralne banke koje bi mogle nagovijestiti kako će se ubuduće kretati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0.43 posto, na 36.404 boda, dok je S&P 500 porastao 0.39 posto, na 4622 boda, a Nasdaq indeks 0.20 posto, na 14.432 boda.

S&P 500 dosegnuo je jučer novi najviši nivo u ovoj godini, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

Ne očekuje se povećanje kamata

Ove sedmice se održava posljednja sjednica čelnika Feda u ovoj godini, a s obzirom na postupno popuštanje inflacijskih pritisaka, gotovo niko ne očekuje povećanje kamata.

Upravo suprotno, već se sedmicama na tržištu nagađa kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi popuštanje monetarne politike moglo započeti već u martu, dok oni realniji to očekuju polovinom iduće godine.

No, to će ovisiti o kretanju inflacije i ekonomije u idućim mjesecima.

Ulagači su u fazi iščekivanja

U utorak će biti objavljen izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD, a dan kasnije o proizvođačkim cijenama. Ti će izvještaji pokazati nastavlja li se trend slabljenja inflacije.

- Mislim da nema razloga za mijenjanje pozicija uoči tih izvještaja i poruka Feda, pa su ulagači u fazi iščekivanja. A trend na tržištu ostaje pozitivan . objašnjava Ken Polcari, partner u kompaniji Kace Capital Advisors.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks skliznuo je 0.13 posto, na 7544 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0.21 posto, na 16.794 boda, a pariški CAC 0.33 posto, na 7551 bod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.