PUTINOV ŽESTOKI KRITIČAR

Nakon jučerašnje vijesti da je nestao: Navodno poznato gdje je Aleksej Navaljni

On je bio najglasniji opozicioni glas Rusije, a prije nego što je zatvoren, potaknuo je velike antivladine skupove

Navaljni: Navodno prevezen u Moskvu. Platforma X

E. Ć.

12.12.2023

Aleksej Navaljni, zatvoreni opozicioni političar, navodno je prebačen u pritvorski centar u Moskvi. 

Njegov tim je jučer objavio kako je nestao iz kaznene kolonije u Vladimirskoj oblasti, a sada se pojavila vijest da je prebačen u pritvorski centar u Moskvi zbog novog krivičnog postupka pokrenutog protiv ovog otvorenog kritičara Kremlja.

Inače, Kanal Baza Telegram, koji je povezan sa ruskom vladom, izvijestio je 12. decembra da je Navaljni prevezen u Moskvu u okviru istrage o njegovim postupcima u slučaju vandalizma koji je pokrenut protiv njega.

Služi 19 godina

Podsjetimo, Navaljni služi ukupno 19 godina zatvora zbog ekstremizma i drugih optužbi koje odbacuje kao politički motivisane.

Njegova trenutna izolacija od vanjskog svijeta poklopila se s kampanjom koju je njegov tim pokrenuo 7. decembra protiv predsjednika Vladimira Putina. Tog dana je gornji dom ruskog parlamenta, Vijeće Federacije, odredio 17. mart 2024. kao datum za predsjedničke izbore.

Evropska unija je danas ponovila svoj poziv za oslobađanje Navaljnog, a najviši politički zvaničnik bloka, Žosep Borelj (Josep Borrell), rekao je da je "veoma zabrinjavajuće" što je ruski aktivista nestao.

Poruka Borelja

- Rusko političko rukovodstvo odgovorno je za njegovu sigurnost i zdravlje u zatvoru, zbog čega će biti pozvani na odgovornost.

EU ponavlja svoj poziv na njegovo trenutno i bezuslovno oslobađanje iz politički motivisanog zatvora - rekao je Borelj.

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako predsjednička administracija nema mogućnost da prati sudbinu bilo kog zatvorenika, te da je miješanje u situaciju oko Navaljnog neprihvatljivo.

Podsjetimo, prethodna kazna Navaljnom je izrečena 2021. godine nakon što je stigao u Moskvu iz Njemačke, gdje se oporavljao od napada trovanja za koji je okrivio Kremlj, što je negirano.

On je bio najglasniji opozicioni glas Rusije, a prije nego što je zatvoren, potaknuo je velike antivladine skupove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.