KOHEZIONI FONDOVI

Evropska unija odmrzla 10 milijardi eura za Mađarsku u jeku njihovih prijetnji vetom za pomoć Ukrajini

To znači da će mađarska vlada moći da podnese zahtjeve za nadoknadu do 10,2 milijarde eura za finansiranje razvojnih projekata širom zemlje

Viktor Orban. N. Šaljić / Avaz

S. S.

13.12.2023

Evropska komisija je odmrzla 10,2 milijarde eura kohezionih fondova za Mađarsku, skoro godinu dana nakon što je novac zamrznut zbog neuspjeha te zemlje da riješi probleme sa vladavinom prava.

To znači da će mađarska vlada moći da podnese zahtjeve za nadoknadu do 10,2 milijarde eura za finansiranje razvojnih projekata širom zemlje.

Napeto političko okruženje

Ova odluka je donesena u napetom političkom okruženju, dok premijer Viktor Orban pojačava svoju kampanju suprotstavljanja Briselu, kako bi spriječio otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom, blokirao specijalni fond od 50 milijardi eura za održavanje budžeta te zemlje i zaustavio dalje ture vojne pomoći.

Ova tri važna pitanja bit će razmotrena kasnije ove sedmice tokom dvodnevnog samita lidera EU, ali će za njihovo rešavanje biti potrebna jednoglasna podrška, piše Euronews.

Istovremeno odmrzavanje novca i Orbanova prijetnja vetom, podstakli su spekulacije da se Brisel upustio u političku trgovinu da bi udovoljio Budimpešti, što je Evropska komisija odlučno demantovala.

Odvojena pitanja

Sumnje dodatno potpiruje to što je u utorak, premijerov politički direktor otvoreno priznao u intervjuu da je "kvid-pro-kvo moguć".

- Finansiranje Mađarske od strane EU i finansiranje Ukrajine su dva odvojena pitanja. Ali ako EU insistira da finansiranje Ukrajine treba da dolazi iz izmijenjenog budžeta EU, onda se ta dva pitanja povezuju - rekao je pomoćnik za Bloomberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.