BORAVIO U NJEMAČKOJ

Zelenski: Ukrajina će proslaviti još jednu "pobjedničku odluku" ulaskom u EU

Predsjednik Ukrajine je izrazio zahvalnost onima koji su podržali Kijev i ispunili dogovoreno

Volodimir Zelenski. AP

Anadolija

15.12.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina imati još jednu "pobjedničku odluku" kada bude slavila pristupanje Evropskoj uniji (EU).

- Bit će još jedna pobjednička odluka - doći će vrijeme kada ćemo moći da proslavimo pristupanje Ukrajine EU - rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju naciji u gradu Lavovu u četvrtak kasno, nakon povratka iz nenajavljene posjete bazi američke vojske u Vizbadenu u Njemačkoj.

Ispunjavanje preporuka

Njegove izjave uslijedile su nakon što je Evropsko vijeće objavilo da će započeti pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, zemljama koje su dobile status kandidata u junu 2022. i da je Gruziji dao formalni status kandidata.

Opisujući rezultat sastanka Evropskog vijeću kao "zaista izvanredan" za Ukrajinu i cijelu Evropu, Zelenski je izrazio zahvalnost onima koji su podržali Kijev i "ispunili tačno ono što smo dogovorili", kao i svima u Ukrajini koji su učinili "sve potrebno".

- Ispunili smo preporuke Evropske komisije. Odagnali smo sumnje. Danas je donesena odluka o otvaranju pregovora o pristupanju EU - rekao je Zelenski.

Dodao je da je pred Ukrajinom i dalje ogroman posao u integraciji u EU, ali da je Kijev dokazao za šta je sposoban. ​​​​

Jedinstvo Ukrajine

- Mnogi ljudi u Ukrajini su sada raspoloženi, a ovo je važno, ovo je motivacija. I čestitam svima vama, svakome od vas, na postignutom! Postigli smo svi mi koji kroz jedinstvo Ukrajine jačamo jedinstvo cijele Evrope - dodao je.

Zelenski se zahvalio i ukrajinskim snagama na frontu, rekavši da se vratio u Ukrajinu s odlukom o pristupanju EU i uz dalju vojnu podršku, misleći na pregovore u Vašingtonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.