UPOZORENJE UNICEF-A

Djeca u Gazi žive u paklenim uvjetima

U Gazi djeca su žrtve u 40 posto slučajeva

Djeca najugroženija. Anadolija

N. Aj.

16.12.2023

Glasnogovornik UNICEF-a Džejms Elder (James Elder) rekao je da se djeca u Gazi nalaze u paklenim uvjetima te je upozorio da bi se situacija mogla pogoršati.

- Na početku ovog rata, UNICEF je rekao da je Gaza postala groblje za djecu i živi pakao za sve ostale. Situacija se pogoršava s nastavkom bombardiranja - navodi se u saopećnju UNICEF-a.

Elder, koji se vratio iz višesedmične misije u Gazi, upozorio je na ozbiljne posljedice nestašice hrane, vode i lijekova po djecu.

- Djeca u Gazi sada su u opasnosti s neba (izraelski zračni napadi, op.a.), bolesti na zemlji i smrti od gladi i žeđi - rekao je Elder.

Naglasio je da nikada nigdje nije vidio takav nivo razaranja i očaja.

Naveo je i da je razgovarao s roditeljima u Gazi koji su mu rekli da su shvatili da bolnice više nisu opcija za njihovu djecu zbog kontinuiranih napada.

- Većina kriza užasno pogađa djecu jer su djeca najugroženija, ali većina njih ima oko 20 posto žrtava djece, u Gazi su djeca žrtve u 40 posto slučajeva. Ovaj sukob je dvostruko smrtonosniji za djecu od mnogih sukoba koje smo vidjeli u posljednjih 15 ili 20 godina - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.