PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Spreman sam razgovarati s Putinom ako će to donijeti trajni mir

Makron je imao dobru saradnju s Putinom prije ruske invazije na Ukrajinu

Emanuel Makron. Anadolija

H. J. I.

16.12.2023

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da je i dalje voljan razmotriti otvaranje dijaloga sa Vladimirom Putinom ako bi to nekako moglo pridonijeti trajnom miru između Rusije i Ukrajine.

Makron je imao dobru saradnju s Putinom prije ruske invazije na Ukrajinu, ali nije uspio spriječiti šefa Kremlja da napadne susjednu Ukrajinu. Međutim, nekoliko mjeseci nakon izbijanja invazije nastavio je održavati komunikaciju s njim.

"Rusija će se već nekako snaći"

Međutim, diplomatski i lični odnosi ovog dvojca značajno su se pogoršali usljed tekućeg rata u Ukrajini. Makron je početkom godine razmišljao o oduzimanju najvišeg francuskog priznanja Putinu.

Makrona je u četvrtak komentirao i sam Putin kada je na godišnjoj press konferenciji, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je francuski predsjednik taj koji je "zaustavio" odnos sa Rusijom. Naveo je da ako postoji volja Pariza za dijalog, onda je Moskva za to spremna. Dodao je da će se, ako te volje nema, Rusija već nekako snaći.

Mirno rješenje sukoba

Makron je sada rekao da ostaje otvoren za takav dijalog s ciljem pronalaženja mirnog rješenja sukoba, ako mu se obrati ruski predsjednik.

Rekao je da ako Putin pokaže volju za pokretanjem dijaloga koji bi mogao dovesti do postizanja trajnog mira koji poštuje međunarodno pravo te također interese i suverenitet Ukrajine, onda je Francuska spremna pomoći u tom smjeru.

Putin je ove sedmice rekao da će rat u Ukrajini prestati tek kada Rusija postigne svoje deklarirane ciljeve od početka, a to su navodna denacifikacija i demilitarizacija ove zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.