SASTANCI ZAVRŠENI

Turska očekuje čvrste korake od SAD po pitanju kupovine i modernizacije aviona F-16

U dugotrajnom procesu, Turska je pokušala da kupi od SAD određeni broj borbenih aviona F-16 najnovije generacije

Avioni F-16. Anadolija

Anadolija

16.12.2023

Ministar odbrane Republike Turske Jašar Guler (Yasar) izjavio je da Turska očekuje pozitivne i čvrste korake od SAa za nabavku i modernizaciju ratnih aviona F-16, javlja Anadolu.

- Tehnički sastanci sa SAD-om su završeni. Očekujemo da proces počne pozitivnim i konkretnim koracima što je prije moguće - rekao je Guler novinarima u Ankari na sastanku na kraju godine.

U dugotrajnom procesu, Turska je pokušala da kupi od SAD određeni broj borbenih aviona F-16 najnovije generacije, kao i komplete za modernizaciju aviona koje već ima.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je nedavno predložio SAD da preduzme korake u vezi s avionima F-16, dok Turska poduzima korake u nastojanju Švedske za prijem u NATO.

Guler je dodao da su turske snage od 1. januara neutralizirale ukupno 2.084 terorista PKK, uključujući one na sjeveru Sirije i Iraka u blizini turske granice.

Dodao je da je od početka godine skoro 200.000 ljudi spriječeno da ilegalno pređe tursku granicu, dok je više od 13.000 ilegalnih imigranata i 590 terorista uhvaćeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.