TVRDI "BLOOMBERG"

Amerikanci će od Turske tražiti da poštuje njihove sankcije protiv Rusije i Hamasa

Nelsonov posjeta naglašava nove izazove s kojima se suočava već zategnut odnos između Turske i SAD-a

Erdoan i Bajden: Lideri Turske i SAD. Platforma X

E. Ć.

26.11.2023

Brajan Nelson (Brian), podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu službu SAD, trebao bi posjetiti Ankaru zbog razgovora o usklađenosti Turske sa sankcijama protiv Rusije i Hamasa, prenosi "Bloomberg".

Kako je najavljeno, Nelson će se sastati sa svojim turskim kolegama i zatražiti da Turska poštuje američke sankcije protiv niza ruskih subjekata i finansijskih aktivnosti Hamasa.

Upozorenje za brojne turske kompanije

Izvori su za Bloomberg rekli da su SAD također upozorile brojne turske kompanije mogućim sankcijama koje bi mogle poremetiti njihove veze sa zapadnim finansijskim sistemom.

Također rekli da su SAD bile uznemirene odbijanjem Turske da podrži američke jednostrane sankcije protiv ruskih brodova koji pristaju u luke Turske i avionskih kompanija koje primaju zemaljske usluge na turskim aerodromima.

- Nelsonov posjeta naglašava nove izazove s kojima se suočava već zategnut odnos između Turske i SAD-a. Turska vlada ne vidi Hamas kao terorističku organizaciju, a predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) nedavno je opisao skupinu kao organizaciju koja se bori za oslobođenje Palestine - napisao je "Bloomberg".

Turska u međuvremenu želi obnoviti svoje odnose sa SAD-om i osigurati podršku predsjednika Džoa Bajdena (Joe Bidena) u  nabavci vojnih aviona F-16 i modernizacijom svoje pomorske flote.

Paket sankcija protiv 130 osoba

Ured za kontrolu vanjske imovine Ministarstva finansija najavio je opsežan paket sankcija protiv 130 pojedinaca i pravnih osoba koje pomažu Rusiji u isporuci tehnologije za vojnu proizvodnju.

SAD je uveo sankcije za desetak turskih kompanija i nekoliko pojedinaca zbog upravljanja investicijskim portfeljem u ime Hamasa ili pomaganja Rusiji da zaobiđe sankcije.

Ranije ove sedmice Reuters je izvijestio da je Ministarstvo finansija SAD-a poslalo obavijesti 30 kompanija za upravljanje brodovima tražeći informacije o 100 brodova za koje sumnja da krše zapadne sankcije za rusku naftu.

Izvor koji je upoznat s obavijestima rekao je da je jedna od kompanija koja je primila zahtjev za informacijama Beks Shipping sa sjedištem u Turskoj, prenosi "Bloomberg".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.