PREVOZI 200 TONA HRANE

Video / Prvi brod s humanitarnom pomoći stigao do obala Gaze

Brod humanitarne pomoći koji prevozi 200 tona hrane dvije međunarodne dobrotvorne organizacije, španske Open Arms i američke World Central Kitchen

Brod "Open Arms". Anadolija

Anadolija

15.3.2024

Brod "Open Arms", prvi brod sa humanitarnom pomoći približio se obali grada Gaze, tri dana nakon što je isplovio iz Južnog Kipra, kazali su očevici, prenosi Anadolu.

Brod humanitarne pomoći koji prevozi 200 tona hrane dvije međunarodne dobrotvorne organizacije, španske Open Arms i američke World Central Kitchen, isplovio je u utorak iz Južnog Kipra.

Na zabilježenim snimcima može se vidjeti da je brod u neposrednoj blizini Gaze.

- Ovo otvara pomorski humanitarni koridor do (Gaze) pojasa, u vrlo složenoj misiji za koju se nadamo da će biti prva od mnogih koja će ublažiti humanitarnu vanrednu situaciju s kojom se suočava stanovništvo - naveli su iz "Open Arms" na X.

Izrael je započeo genocidni rat protiv Gaze nakon 7. oktobra prekogranični upad Hamasa. Od tada je ubio više od 31.300 Palestinaca i gurnuo teritoriju na rub gladi.

Izrael je također uveo blokadu palestinske enklave, ostavljajući stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je većina infrastrukture enklave oštećena ili uništena, prema UN-u.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je u privremenim presudama u januaru naložio Tel Avivu da zaustavi genocidne radnje i preduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.