KANADSKI PREMIJER

Trudo: Trampova pobjeda mogla bi ugroziti borbu protiv klimatskih promjena

Trudo je opisao pristup Trampove administracije prema klimi kao "prijetnju, ne samo Kanadi, već svijetu"

Džastin Trudo. AP

H. J. I.

22.12.2023

Pobjeda republikanca Donalda Trampa (Trump) na američkim predsjedničkim izborima 2024. mogla bi ugroziti globalne napore protiv klimatskih promjena, kazao je kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) u intervjuu.

Tramp, koji umanjuje značaj klimatskih promjena, prošle je sedmice kazao da će na vlasti odustati od trenutno američkog obećanja po kojemu bi zemlje u razvoju trebale dobiti tri milijarde dolara od SAD za smanjenje emisija ugljikovog dioksida.

"Usporilo bi svjetski napredak"

Bivši predsjednik je u kampanji kritizirao investicije Bajdenove administracije u obnovljive izvore energije.

- Da, postoji zabrinutost pogotovo po pitanju okoliša u trenutku kada je toliko važno krenuti naprijed prema zaštiti i izgradnji ekonomije budućnosti - rekao je Trudo u intervjuu CBS-u.

- Trampovo predsjedništvo koje ide unazad u borbi protiv klimatskih promjena usporilo bi svjetski napredak na načine koji me zabrinjavaju - dodao je Trudo, opisavši pristup Trampove administracije prema klimi kao "prijetnju, ne samo Kanadi, već svijetu".

"Neiskren i slab lider"

Bajdenov Zakon o suzbijanju inflacije, koji je doveo do masovnih investicija u zelenu tranziciju, potaknuo je Otavu da potroši milijarde kako bi privukla proizvođače automobila da proizvode električna vozila i komponente za baterije u Kanadi.

Tramp je jednom prilikom Trudoa opisao kao "neiskrenog i slabog" lidera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.