KAŽU DA SU "LICEMJERNI"

Izrael uskratio vize osoblju UN-a kao odgovor na kritike rata u Gazi

Prestat ćemo raditi s onima koji sarađuju s propagandom terorističke organizacije Hamas, rekao je Eli Koen

Gaza u ruševinama. Anadolija

FENA

25.12.2023

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Koen optužio je UN za "licemjerje" dok se njegova zemlja suočava s kritikama zbog svoje ratne taktike u Gazi.

Objavio je kako Izrael neće obnoviti vizu članu osoblja Ujedinjenih naroda u zemlji i također će odbiti zahtjev za vizu drugog zaposlenika UN-a jer zemlja još jednom izražava svoje nezadovoljstvo globalnim tijelom koje je kritikovalo izraelsko ciljanje civila i bolnica tokom rata u Gazi, javlja Al Jazeera.

- Prestat ćemo raditi s onima koji sarađuju s propagandom terorističke organizacije Hamas. Nećemo više šutjeti pred licemjerjem UN-a - objavio je Eli Koen, izraelski ministar vanjskih poslova, na X u ponedjeljak, optuživši UN da je pristrasan.

Koen je opisao ponašanje UN-a kao "sramotu" otkad je rat izbio 7. oktobra nakon što je Hamas izveo smrtonosne napade unutar Izraela, u kojima je ubijeno oko 1200 ljudi. UN je kritikovao Hamas zbog napada 7. oktobra i više puta je pozvao na oslobađanje zarobljenika koje je ta grupa otela.

Dužnosnici UN-a kritikovali su i izraelsko gađanje stambenih područja, škola i bolnica i njegovo ograničavanje isporuka pomoći tokom potpune opsade nametnute Gazi nakon napada 7. oktobra. Više od 100 novinara, oko 270 medicinskog osoblja i najmanje 134 osoblja UN-a ubijeno je u izraelskim napadima.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš više je puta pozivao na prekid vatre i osuđivao strašnu humanitarnu krizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.