OD 24. JANUARA

Novi argentinski predsjednik najavio velike reforme, sindikat pozvao na opći štrajk

U saopćenju je CGT, koji okuplja nekoliko moćnih sindikata, predstavio svoj "plan borbe"

Sindikati u Argentini najavili štrajk. Platforma X

H. J. I.

29.12.2023

Jedan od najutjecajnijih radničkih sindikata u Argentini pozvao je na nacionalni štrajk idućeg mjeseca zbog sve većeg otpora vladinoj reformi ekonomije.

Niz mjera

Opća konfederacija rada (CGT) pozvala je na opći štrajk 24. januara u znak protesta protiv niza mjera koje je iznio novi argentinski predsjednik Javier Milei.

Mileijeva vlada poslala je u srijedu Kongresu nacrt zakona o reformi predlažući dalekosežne promjene u pokušaju da se pomogne oživljavanju posrnule ekonomije. To uključuje promjene radnih standarda i utrlo bi put privatizaciji državnih kompanija.

U saopćenju je CGT, koji okuplja nekoliko moćnih sindikata, predstavio svoj "plan borbe". Članovi će, stoji u saopćenju, zatražiti sastanke sa zastupnicima koji bi trebali raspravljati o zakonu na vanrednim sjednicama zakazanim do 31. januara kako bi predložili amandmane. 

Prvi put u 40 godina

Glavni sekretar CGT-a Hektor Der (Hector Daer) je dodao i kako će štrajk i protesti početi ispred parlamenta koji će tada razmatrati prijedloge zakona. Zanimljivo, prvi put od ponovnog povratka demokratije u tu zemlju prije 40 godina, jedan se predsjednik suočava s općim štrajkom nakon svega mjesec i pol dana od dolaska na vlast.

Milei je sredinom decembra, kada je preuzeo dužnost, najavio sveobuhvatni plan smanjenja troškova i monetarnu reformu sa cilljem transformiranja argentinske ekonomije. Milei se obavezao kako će smanjiti državnu birokratiju, te dozvoliti privatizaciju državnih industrija, kao način za povećanje izvoza i investicija.

Posljednji opći štrajk na koji su pozvali sindikat bio je 29. maja 2019., na kraju vlade Mauricija Macrija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.