NOVOGODIŠNJI GOVOR

Šolc: Njemačka se može nositi s nadolazećim geopolitičkim i ekonomskim izazovima

Naš je svijet postao nestabilan i surov te se mijenja nevjerovatnom brzinom, kazao je Šolc

Šolc: Mora se mijenjati i Njemačka. Anadolija

Z. K.

31.12.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u novogodišnjem je obraćanju izrazio optimizam da se Njemačka u idućoj godini može nositi s geopolitičkim i ekonomskim izazovima, pa je pozvao zemlju da prihvati promjene.

Izazovi našeg vremena

- Možemo se nositi s preprekama. To ne čini izazove našeg vremena ništa manjima. Razumijevanje da su svi potrebni čini nas snažnima. Najviši istraživač kao i gerijatrijska medicinska sestra, policajka kao i dostavljač, penzioner kao i mladi stažist. Ako to shvatimo, ako se tako odnosimo jedni prema drugima, ne moramo se bojati za budućnost - poručuje socijaldemokratski čelnik u svom novogodišnjem govoru naciji.

Govorio je o brigama Nijemaca: „Čim je završila pandemija Covid-19, Rusija je započela svoj neumorni rat u središtu Evrope. Nedugo potom, sredinom 2022., ruski predsjednik Vladimir Putin isključio je plin Njemačkoj, potaknuvši energetsku krizu u najvećoj evropskoj privredi. Nakon toga, ove jeseni, dogodio se brutalni teroristički napad Hamasa na Izrael - nastavio je kancelar.

- Naš je svijet postao nestabilan i surov te se mijenja nevjerovatnom brzinom. Za neke je to također uzrok nezadovoljstva. Primam to k srcu. No u isto vrijeme znam mi u Njemačkoj ćemo to nadići - kazao je Šolc, naglasivši da se stoga mora mijenjati i Njemačka.

Nedavna anketa

Šolcov ranije snimljen govor bit će objavljen na njemačkim televizijama u nedjelju navečer. U njemu on poručuje i kako želi značajno investirati u budućnost, posebno u prometnu infrastrukturu. 

Nedavne ankete pokazuju da je većina Nijemaca nezadovoljna Šolcovim vodstvom, a da raste podrška krajnjoj desnici koja raste na valu visoke inflacije i strahova od migracija, piše agencija dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.