OD 1. JANUARA

Norveška odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide naglasio je važnost podrške Ukrajini za norvešku i evropsku sigurnost

Izvozne dozvole za direktnu prodaju bit će dozvoljene samo na individualnoj osnovi. Anadolija

Anadolija

2.1.2024

Norveška je odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini i saopštila da je promjena politike stupila na snagu 1. januara, prenosi Anadolu.

Ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide naglasio je važnost podrške Ukrajini za norvešku i evropsku sigurnost.

Različite vrste opreme

- U vanrednoj sigurnosnoj situaciji koja je rezultat ruskog agresorskog rata, ključno je da nastavimo podržavati Ukrajinu. Podrška Ukrajini je važna za norvešku i evropsku sigurnost - rekao je Eide.

Ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao je da će Norveška izdvojiti različite vrste opreme kako bi olakšala važnu ulogu "odbrambene industrije u trenutnoj situaciji bezbjednosne politike".

Izvozne dozvole za direktnu prodaju bit će dozvoljene samo na individualnoj osnovi i bit će rigorozno procijenjene u strogim i odgovornim okvirima prema norveškim propisima o kontroli izvoza, navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Finansijska pomoć

Nordijska država se također obavezala da će Ukrajini pružiti dodatnu podršku za jačanje svoje protivvazdušne odbrane i finansijski pomoći toj ratom razorenoj zemlji da poveća proizvodnju municije, kao i da pruži finansijsku podršku sektoru zdravstva i obrazovanja.

Premijer Jonas Gahr Store rekao je da će Norveška podržati Ukrajinu sa 1,8 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći do kraja 2023. tokom Samita nordijskih zemalja 13. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.