POSLALA PISMO

Predsjednica Harvarda najavila ostavku: Optužena za plagijarizam i komentar o antisemitizmu

Ovo nije odluka do koje sam lako došla, kazala je Gej

Gej Pismom najavila ostavku. CNN

Z. K.

2.1.2024

Ostavku na funkciji predsjednice Harvarda kao jednog od najprestižnijih univerziteta u svijetu podnijet će Klaudin Gej (Claudine Gay), a to će učiniti usljed optužbi za plagijarizam i kritika na račun njenih komentara o antisemitizmu na Harvardu.

Kršenje pravila

U pismu u kojem je najavila ostavku konstatirala je da je u najboljem interesu univerziteta da se povuče.

- Bilo je uznemirujuće sumnjati u moju posvećenost da se suočim s mržnjom i u moju podršku naučnoj rigoroznosti. Ovo nije odluka do koje sam lako došla. Zaista je to bila neopisivo teška odluka - napisala je Gej, konstatirajući da će njena ostavka omogućiti da se fokus stavi na instituciju, a ne na pojedinca.

Gej je šest mjeseci bila predsjednica Harvarda. Bila je prva afroamerikanka koja je vodila ovaj univerzitet i druga žena na funkciji predsjednice jednog univerziteta. Tokom prošlomjesečnih saslušanja u Kongresu SAD izjavila je da su pozivi na ubijanje Jevreja odvratni. Međutim, kako je naglasila, od konteksta će zavisiti da li takvi komentari predstavljaju kršenje Harvardovih pravila.

Oštre kritike

Zbog takve konstatacije je oštro kritikovana, a nakon toga se izvinila za rečeno u Kongresu. Od tada su američki mediji otkrili nekoliko slučajeva navodnog plagijarizma u njenom akademskom radu. 

Harvardov odbor je istražio ove navode i utvrdio da su objavljena dva rada koja su zahtijevala dodatno citiranje. No, utvrđeno je i to da nije prekršila pravila koja se odnose na istraživanje, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.