HARVARD

Bivši upravnik mrtvačnice optužen za krađu i prodaju dijelova ljudskog tijela

On je radio u mrtvačnici medicinske škole u Bostonu, a navodno je ukrao secirane dijelove doniranih leševa

Harvard Univerzitet. Printscreen

A. O.

15.6.2023

Bivši upravnik mrtvačnice na medicinskoj školi na Harvardu Kedrik Lodž (Cedric Lodge, 55) suočava se sa federalnim optužbama za navodnu krađu, prodaju i otpremu dijelova ljudskog tijela kako piše u optužnici.

On je radio u mrtvačnici medicinske škole u Bostonu, a navodno je ukrao secirane dijelove doniranih leševa, uključujući glave, mozgove, kožu, kosti i druge ljudske ostatke.

U optužnici se navodi da je dijelove tijela uzeo bez znanja ili dozvole (škole) i uklonio ih te ostatke iz mrtvačnice u Masačusetsu prevezao u njegovu rezidenciju u Nju Hempširu.

Lodž je navodno bio u zavjeri sa svojom suprugom Deniz (63) kako bi prodali ljudske ostatke drugima, uključujući Ketrin Meklin (Katrin Maclean, 44) i Džošua Tejlora (Joshua Taylora, 46), prema optužnici.

Meklin je vlasnica prodavnice u Masačusetsu gdje je navodno prodavala dijelove tijela drugima. Ona se zajedno za Lodgeom i drugim prodavcem Tejlorom tereti za zavjeru i međudržavni transport ukradene robe.

- Neki zločini prkose razumijevanju - rekao je američki tužilac Srednjeg okruga Pensilvanije Džerard M. Karam (Gerard M.) u saopćenju.

Federalni tužioci rekli su da se još tri osobe također suočavaju s optužbama u odvojenim optužnicama u vezi sa slučajem, uključujući osobu koja je ranije bila optužena u Arkansasu.

Ljudski ostaci se inače dobrovoljno doniraju medicinskoj školi Harvarda u obrazovne svrhe. Kada se završi medicinska škola, ostaci se obično kremiraju i vraćaju porodici donatora ili sahranjuju na groblju u Tevksbariju u Masačusetsu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.