RAT U UKRAJINI

Ukrajina tvrdi da ih je Rusija napala sjevernokorejskim projektilima

Nema više nikakvog prikrivanja, naveo je savjetnik predsjednika Ukrajine

Sjevernokorejski projektili. Anadolija

Anadolija

5.1.2024

Kijev je u petak objavio da je Rusija izvela vazdušne napade na Ukrajinu koristeći sjevernokorejske projektile, kao što su dan ranije objavile Sjedinjene Američke Države (SAD), javlja Anadolija.

- Nema više nikakvog prikrivanja. U sklopu svog otvorenog genocidnog rata, Ruska Federacija je prvi put udarila na teritoriju Ukrajine projektilima koje je primila iz Sjeverne Koreje - napisao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak na društvenoj mreži X.

Nekoliko sati ranije guverner Harkova Oleh Sinjehubov rekao je da ostaci projektila pronađeni u istočnoj ukrajinskoj regiji pokazuju da ih nije proizvela Rusija.

- Provodimo sva potrebna istraživanja. Unaprijed ću reći da su oznake izbrisane sa ovih projektila, ali ono što možemo vidjeti je da zemlja proizvodnje nije Ruska Federacija - rekao je on, a prenio je ukrajinski javni servis Suspilne.

U četvrtak je portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi (John Kirby) izjavio da je Rusija koristila balističke rakete koje je isporučila Sjeverna Koreja u nizu napada na Ukrajinu tokom novogodišnjih praznika.

Prema njegovim riječima, prebacivanje lansera balističkih projektila i "nekoliko" projektila iz Sjeverne Koreje u Rusiju dogodilo se "nedavno".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.