OČUVANJE MIRA

Italijanski ministar vanjskih poslova Tajani poziva na formiranje vojske EU

Tajani je u intervjuu za italijanski list La Stampa rekao da je bliža evropska saradnja u oblasti odbrane prioritet za partiju koju on vodi

Antonio Tajani. AP

D. R.

7.1.2024

Evropska unija treba da formira sopstvenu kombiniranu vojsku koja bi mogla da igra ulogu u očuvanju mira i sprječavanju sukoba, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, prenosi Reuters.

Tajani je u intervjuu za italijanski list La Stampa rekao da je bliža evropska saradnja u oblasti odbrane prioritet za partiju Forza Italia koju on vodi.

Osnovni preduslov

- Ako želimo da budemo mirovnjaci u svijetu, potrebna nam je evropska vojska. A to je osnovni preduslov da bismo mogli imati efikasnu evropsku vanjsku politiku - rekao je on u intervjuu objavljenom u nedjelju.

- U svijetu s moćnim igračima poput Sjedinjenih Država, Kine, Indije, Rusije – s krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika – građani Italije, Njemačke, Francuske ili Slovenije mogu biti zaštićeni samo nečim što već postoji, tj. Evropskom unijom - dodao je on.

Evropska odbrambena saradnja porasla je na političkoj agendi od ruske invazije na Ukrajinu prije skoro dvije godine.

Proširenje NATO-a

Međutim, napori su bili više fokusirani na proširenje NATO-a, pri čemu se članica EU, Finska, pridružila alijansi prošle godine, a Švedska je također na putu da postane članica.

Tajani je također rekao da bi 27-člana EU trebala racionalizirati svoje vodstvo i imati jedinstveno predsjedništvo, a ne trenutnu strukturu predsjednika Evropskog vijeća i predsjednika Evropske komisije.

Ministar vanjskih poslova postao je lider Forza Italia nakon smrti Silvija Berlusconija prošle godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.