ODGOVORIO NA PISMO

Si Đinping: Budućnost svijeta zavisi od stabilnosti u kinesko-američkim vezama

Bilateralne veze pokleknule su posljednjih godina, pogođene trgovinskim ratom i mnoštvom drugih pitanja, uključujući porijeklo COVID-19

Si Đinping i Džo Bajden. Fena

FENA

10.1.2024

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping), u nedavnom odgovoru na pismo jedne mještanke Ajove koju je prvi put sreo prije skoro četiri decenije, naveo je da budućnost svijeta zahtijeva stabilnost u kinesko-američkim vezama, prenose kineski državni mediji u srijedu.

Bilateralne veze pokleknule su posljednjih godina, pogođene trgovinskim ratom i mnoštvom drugih pitanja, uključujući porijeklo COVID-19.

Sjeme prijateljstva

Komunikacije između zemalja poboljšale su se od Sijevih razgovora s američkim predsjednikom Džoom Bajdenom (Joe Biden) u San Francisku u novembru, ali odnosi dvije strane i dalje su napeti oko Tajvana pod demokratskom upravom, a koji Kina smatra svojom teritorijom. Otok u subotu bira novog predsjednika.

- Kina i Sjedinjene Države su najveće zemlje u razvoju i razvijene zemlje u svijetu, a budućnost i sudbina ove planete zahtijevaju da kinesko-američki odnosi budu stabilniji, da budu bolji - poručio je Si Sarah Lande, koju je prvi put sreo u maju 1985.

Njih dvoje su se upoznali kada je Si, tada 31-godišnjak, predvodio delegaciju iz kineske sjeverne pokrajine Hebei u njenu "sestrinsku državu" Ajovu kako bi saznala o američkoj proizvodnji hrane. Ponovo su se okupili 2012. godine u njenom rodnom gradu Muscatine, i još jednom u San Francisku u novembru 2023., kada je Lande prisustvovala večeri priređenoj za Sija.

U prethodnom pismu Lande 2022. godine, poručio je njoj i svojim "starim prijateljima" u Ajovi da "nastave sijati sjeme prijateljstva i daju nove doprinose prijateljstvu između kineskog i američkog naroda".

Prijetnja ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti

Baš kao što su se bilateralni odnosi pogoršali posljednjih godina, i slika Kine u Sjedinjenim Državama se pogoršala.

Početkom 2020. portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova na Twitteru je naveo kako je moguće da je korona virus izašao iz Sjedinjenih Država, i da je možda stigao u Vuhan, gdje je virus prvi put otkriven, preko Svjetskih vojnih igara koje su tu održane.

Prošle godine, u anketi Pew Research Centra, 83 posto ispitanika u Sjedinjenim Državama imalo je nepovoljno mišljenje o Kini. Zamoljeni da navedu državu koja predstavlja najveću prijetnju Sjedinjenim Državama, Amerikanci su Kinu doživjeli i kao prijetnju ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti, navodi američki istraživački centar.

Popravljanje imidža je najbitnije za Kinu, posebno u Sjedinjenim Državama. Vašington je uveo dodatne carine na kinesku robu i ograničenja na izvoz određenih tehnologija, poput naprednih čipova, u Kinu, prenosi Reuters.​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.