MISISIPI

Objavljen snimak incidenta: Policija upala u kuću i upucala dječaka (11)

Pozvao ih je dječak iz kuće na zahtjev svoje majke Nakale Muri, nakon što se njen bivši dečko iznenada pojavio pred njihovim vratima

Aderijen Muri. Platforma X

H. J. I.

11.1.2024

Vlasti u Misisipiju objavile su snimak incidenta u kojem je policija upucala 11-godišnjeg dječaka Aderijena Murija, a koje je on pozvao u pomoć.

Snimak počinje sa policajcima, među kojima je i Greg Kapers, koji odgovaraju na poziv iz kuće u Indijanoli 20. maja ujutro. 

Stigli dva sata kasnije

Pozvao ih je dječak iz kuće na zahtjev svoje majke Nakale Muri, nakon što se njen bivši dečko iznenada pojavio pred njihovim vratima.

Međutim, kada su policajci stigli na lice mjesta oko dva sata kasnije, Nakalin bivši dečko je već otišao. Uprkos tome, naredili su svima u kući da izađu sa podignutim rukama.

Muri je snimljena kako izlazi iz kuće prije nego što je Kapers ušao unutru sa oružjem. Više puta je pozvao muškarca da izađe i otkrije gdje je.

- Izađite gospodine, ne tjerajte nas da uđemo unutra - rekao je policajac Kapers.

Samo trenutak kasnije, dječak je izašao iz udaljenog dijela sobe. Čini se da je počeo da diže ruke, kada je policajac zapucao i pogodio ga u grudi.

Dječak bio pet dana u bolnici

Dječak je bio u bolnici pet dana, za to vrijeme je liječen zbog kolapsa pluća, razderane jetre i preloma rebara.

Advokat porodice rekao je da je majka rekla policajcu da je osumnjičeni otišao i da je u kući troje djece.

U decembru, velika porota se odlučila protiv podizanja optužnice protiv Kapersa, zaključivši da nije imao zločinačku namjeru kada je pucao u dječaka.

Murijevi su od tada podnijeli građansku tužbu protiv Kapersa, grada Indijanole, i njegovog šefa policije, tražeći odštetu od 5 miliona dolara. Oni su posebno citirali Kapersovo navodno "nepromišljeno zanemarivanje" bezbjednosti porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.