UOČI IZBORA

Mladi Tajvanci: Plaše nas sukobom s Kinom, a mi spajamo kraj s krajem

Nakon osam godina na vlasti, Demokratska progresivna stranka (DPP) našla se na meti kritika jer nije uspjela značajnije poboljšati standard građana

Mlade brine ekonomska situacija. Platforma X

H. J. I.

12.1.2024

Kao i pred svake izbore na Tajvanu, a posebno predstojeće ovog vikenda, postavlja se pitanje kineskih interesa i utjecaja te kako bi Tajvan trebao odgovoriti na prijetnje Pekinga. Ali čini se da mlade Tajvance više brine ekonomska situacija, piše BBC.

U nedavnoj anketi koju je proveo Commonwealth Magazine, od 15.000 Tajvanaca većina je izjavila da bi ekonomski razvoj trebao biti glavni prioritet mandata sljedećeg predsjednika, ispred pitanja nacionalne sigurnosti i odnosa između Kine i Tajvana. Posebno je to bilo važno za ispitanike u dobi od 20 do 39 godina.

Nakon osam godina na vlasti, Demokratska progresivna stranka (DPP) našla se na meti kritika jer nije uspjela značajnije poboljšati standard građana, posebno mlađih Tajvanaca.

Mladima nemoguće doći do nekretnine

Rastuće cijene kuća i najmova, stagnirajući prihodi, značajna stopa nezaposlenosti mladih i godišnji rast BDP-a koji se kreće oko 2 posto zabrinuli su mnoge. Više od trećine radnika s niskim plaćama mlađe je od 30 godina, prema analizi koju je za BBC dao profesor Lee Chien-hung s Kineskog univerziteta kulture.

To je dovelo do društvenog fenomena koji nazivaju "beipiao", odnosno situaciju u kojoj mladi iz siromašnijih dijelova Tajvana dolaze i traže bolje poslove u glavnom gradu u kojem pak imaju ogromne probleme s visokim i rastućim cijenama stanarina. Tu su i mladi radnici koji rade više poslova kako bi zaradili pristojnu plaću te oni koji žive bez ikakve ušteđevine.

Kaili je "beipiao" iz grada Chiayija na jugu Tajvana. Bavi se produkcijom dokumentarnih filmova te je odustala od iznajmljivanja u Taipeiju. Kaže kako je izgubila nadu da će si ikad moći priuštiti kupnju vlastitog stana ili kuće.

- Ne vidim razlog zašto bih kupovala. Moja je plaća prilično niska. Mislim da si ne mogu priuštiti ni depozit na kuću, ne samo sada, već ni za deset godina.

- Danas postoji izreka, ako si želite priuštiti dom u Taipeiju, nemojte jesti ni piti 15 godina - rekao je Brian Hioe, mladi tajvanski politički komentator i urednik online magazina New Bloom.

- Postoji revolt prema DPP-u zbog neuspjeha u rješavanju ovih dugotrajnih ekonomskih problema s kojima se Tajvan suočava.

Skloni novim populističkim strankama

Primjećuje je da je taj dojam posebno vidljiv među glasačima generacije Z koji na stranke gledaju kao na establišment i ne sjećaju se vlade Kuomintanga (KMT) koja je vladala prije DPP-a.

I dok je DPP osvajao glasove u prošlim kampanjama na temama poput zaštitu Tajvana od Kine, ova strategija izgleda više ne prolazi kod nekih mladih glasača. Oni "osjećaju da je pitanje Kine i Tajvana nešto što političke stranke koriste samo kako bi dobile izbore na račun drugih pitanja", dodao je.

Protukandidati DPP-a nadaju se iskoristiti takvu situaciju i nezadovoljstvo građana, no mlađi birači skloniji su trećoj opciji i to populističkoj stranci TPP, koja gradi svoju popularnost kod birača umornih i od vladajućeg DPP-a, kao i Kini sklonog Kuomintanga.

Lev Nachman, politolog s Nacionalnog univerziteta Chengchi, zaključuje je da su na ovim izborima sve tri stranke ponudile slične prijedloge za rješenje problema mladih birača, no ko god da pobijedi mora rješavanje ekonomskih i socijalnih pitanja učiniti glavnim prioritetom. 

- Bit će to mjehur koji će puknuti ako to ne učine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.