JORDANSKI MINISTAR

Safadi: "Izraelski zločini protiv Palestinaca su uzrok nasilja u Crvenom moru"

Njegovi komentari su uslijedili nakon što su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenuli napade na vojne ciljeve Huta u Jemenu

Ajman Safadi. AP

N. H.

12.1.2024

Jordan je poručio da su izraelski ratni zločini protiv Palestinaca u Pojasu Gaze glavni krivac za pojačanu napetost na Bliskom istoku, kao i za nasilje u Crvenom moru, za koje se smatra da prijeti rasplamsavanju rata u toj regiji, prenosi Reuters. 

Ajman Safadi (Ayman), jordanski ministar vanjskih poslova, kazao je da međunarodna zajednica nije uspjela djelovati kako bi zaustavila izraelsku agersiju. 

Napadi SAD-a i Velike Britanije

Njegovi komentari su uslijedili nakon što su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenuli napade na vojne ciljeve Huta u Jemenu, kao odgovor na napade u Crvenom moru. 

- Izraelska agresija na Gazu i kontinuirano činjenje ratnih zločina protiv palestinskog naroda i nekažnjeno kršenje međunarodnog prava odgovorni su za rastuće napetosti kojima svjedočimo u regiji - rekao je Safadi u primjedbama.

Prijetnja većeg sukoba

Stabilnost regije i njena sigurnost usko su povezani, dodao je.

- Međunarodna zajednica nalazi se na humanitarnom, moralnom, pravnom i sigurnosnom raskrižju. Ili će preuzeti svoje odgovornosti i okončati izraelsku arogantnu agresiju i zaštititi civile, ili dopustiti izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovim ekstremističkim ministrima da nas uvuku u regionalni rat koji prijeti svjetskom miru - rekao je Safadi.

Izjavio je da Izrael gura regiju prema još većem sukobu nastavljajući svoju agresiju i pokušaj otvaranja novih frontova, te da izraelske vojne akcije protiv civila u Gazi ispunjavaju zakonsku definiciju genocida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.