PRIVREDNI FORUM

Globalna elita stiže u Davos: Zatvoreni sastanak moćnih i bogatih, odgovornih za ratove

U Davos bi trebalo doći više od 60 šefova država ili vlada

Mjesto okupljanja. Reuters

Z. K.

13.1.2024

Gaza, Ukrajina, trgovina kroz Crveno more, očekuje se da će geopolitika dominirati godišnjim sastankom svjetskih političkih i privrednih elita koji u ponedjeljak počinje u Davosu.

Dnevni red

- Sastanak Svjetskog privrednog foruma (WEF) u švicarskim Alpama održat će se u najsloženijem geopolitičkom i privrednom kontekstu u nekoliko desetljeća. 

Rat u Gazi se nastavlja i strahuje se da će eskalirati. Okupit ćemo ključne ljude da vidimo kako možemo izbjeći daljnje pogoršanje situacije i razmatrati budućnost - priznao je ove sedmice Borge Brende, predsjedavajući organizacije.

Ratovi, klimatske promjene, diplomatske napetosti između SAD i Kine oko Tajvana i napadi na trgovačke brodove u Crvenom moru bit će na dnevnom redu.

- Geopolitika je kao da gledate izvođača u cirkusu kako žonglira tanjirima na motkama - rekla je AFP-u Karen Haris (Harris), partnerica i ekonomistica u konsultantskoj kompaniji „Bain & Company“.

U Davos bi trebalo doći više od 60 šefova država ili vlada, među njima i premijer Li Kuing (Qiang) koji će biti najviši kineski dužnosnik od predsjednika Si Đipinga (Xi Jinping) 2017. godine.

Bit će prisutan i novi argentinski šef države Havier Mileji (Javier Milei) kojega zbog njegovih antisistemskih stavova upoređuju s Donaldom Trampom (Trump). Doći će i stotine privrednika. Očekuje se da će u Davos doći američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan), izraelski predsjednik Isak Herzog (Isaac) pa čak i premijeri Libanona, Katara i Jordana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u prošlosti čelnicima obraćao samo putem video poruke, ove godine će doputovati u Davos. Učestvovat će u nedjelju, uoči WEF-a, na sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost nekoliko zemalja. Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) govorit će "ulozi Francuske u Evropi", naveli su organizatori.

Bit će strogo nadzirano

Švicarsko skijalište bit će strogo nadzirano. Oko 5.000 švicarskih vojnika učestvuje u sigurnosnom sistemu kojim se provode stalni patrolni letovi borbenih aviona nad cijelom zemljom. Tema foruma je "ponovna izgradnja povjerenja", a cilj je, osim globalnih sukoba, staviti naglasak na umjetnu inteligenciju koju organizatori opisuju kao "snagu za privredu i društvo".

Među velikim imenima globalnog kapitalizma izdvojeni su šef Microsofta Satja Nadela (Satya Nadella) i Sem Altmen (Sam Altman), šef Open AI-ja, tvorca ChatGPT-ja.

Klima i kibernetička sigurnost su na dnevnom redu, kao i rizici povezani s dezinformacijama koje mogu "potkopati legitimitet novoizabranih vlada", navodi se u Izvještaju o globalnim rizicima koje je objavio WEF uoči sastanka. 

- Osim rizika od misinformacija i dezinformacija potaknutih umjetnom inteligencijom, ali i društvenom polarizacijom, ove godine tu su još i zabrinutosti zbog stalne krize troškova života - saopćio je WEF.

Poziv na proteste

Osim službenog programa, Davos nudi bezbrojne doručke, ručkove, večere i neformalne koktele između političara i privrednika, uz priliku za sanjkanje na 1.500 metara nadmorske visine.

WEF je i ove godine meta kritika. Mladi švicarski socijalisti, koji pozivaju naproteste sutra, ponovno su osudili "zatvoren sastanak moćnih i bogatih" koji "snose odgovornost za krize i ratove".

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.