"NEĆEMO OSLABITI"

Šef diplomatije Francuske u Kijevu obećao nastavak solidarnosti sa Ukrajinom

Kuleba je zahvalio Sežurneu što ga "još jedan masovni ruski udar" nije odvratio od posjete

Sežurne i Kuleba tokom današnjeg susreta. AP/Efrem Lukatsky

N. Aj.

13.1.2024

Novi francuski ministar vanjskih poslova doputovao je u subotu u ukrajinsku prestonicu Kijev, kako bi se sastao sa svojim kolegom u znak podrške Ukrajini dok se invazija koju je pokrenula Rusija bliži drugoj godišnjici.

Stefan Sežurne (Stephane Sejourne) napomenuo je da je Ukrajina bila njegova prva destinacija u inostranstvu od njegovog imenovanja u rekonstrukciji francuske vlade ove sedmice, piše AP.

Principi međunarodnog prava

- Ukrajina jeste i ostat će prioritet Francuske. U Ukrajini se odigrava odbrana osnovnih principa međunarodnog prava - rekao je Sežurne na konferenciji za novinare.

Ministar je, na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, ponovio obećanja svoje vlade o podršci Ukrajini "koliko god bude potrebno", ali nije najavio nove isporuke oružja.

- Rusija se nada da će se Ukrajina i njene pristalice umoriti prije nje. Nećemo oslabiti. To je poruka koju ovdje nosim Ukrajincima. Naša odlučnost je netaknuta - rekao je Sežurne.

Kazao je da je francuski odbrambeni fond koji bi Ukrajini omogućio kupovinu naoružanja također dobio nova sredstva posljednjih sedmica, ali nije precizirao iznos.

Francuska također radi na prevazilaženju primjedbi Mađarske da osigura finansijsku pomoć Evropske unije Ukrajini, neophodnu za finansiranje osnovnih javnih usluga i rekonstrukciju.

Sežurne je rekao da će Francuska iskoristiti "sav svoj uticaj" u pokušaju da deblokira paket pomoći EU na predstojećem samitu početkom februara.

Odlučujuće mjere

Kuleba je zahvalio Sežurneu što ga "još jedan masovni ruski udar" nije odvratio od posjete.

Istakao je da su mnoge komponente zapadne proizvodnje pronađene u ruskim projektilima korištenim za napad na Ukrajinu.

- Prema nedavnom izvještaju Kijevske škole ekonomije i grupe Jermaka Mekfola, 44 posto svih elektronskih komponenti u ruskom oružju razvijaju zapadne kompanije - rekao je on, pozivajući Grupu sedam i Evropsku uniju da "preduzmu odlučujuće mjere za blokiranje isporuke robe koja sadrži ove komponente u Rusiju".

Sežurneova posjeta uslijedila je dan nakon što je britanski premijer Riši Sunak (Rishi) u petak predstavio nova vojna sredstva za Ukrajinu, najavljujući sigurnosni pakt sa Kijevom i 2,5 milijardi funti (oko 3,2 milijarde dolara) za njegove ratne napore tokom sljedeće fiskalne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.