JOŠ NAPADA NA KRIM

"Ovo je tek početak": Putin dobio upozorenje od šefa ukrajinske obavještajne službe

Kirilo Budanov je jedan od najistaknutijih ukrajinskih dužnosnika, koji je tačno predvidio da će Putin napasti nekoliko mjeseci prije početka rata

Kirilo Budanov. Danilo Pavlov / The Times

N. Aj.

13.1.2024

General-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije, rekao je da su napadi njegove zemlje na Krim prošle godine bili "samo početak". Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski često ponavlja da je jedan od njegovih ciljeva u ratu vratiti kontrolu nad Krimom, koji je Rusija napala i aneksirala 2014.

U posljednjih nekoliko mjeseci Kijev je izveo više napada na ruske pozicije na Krimu. Jedan od njih dogodio se prošlog mjeseca, a bio je usmjeren na rusku crnomorsku flotu u krimskoj luci Feodosiji. Rezultirao je uništenjem velikog desantnog broda Novočerkask.

Prema Budanovu, Putin ove godine može očekivati još više napada na Krim. 

- U 2023. dogodili su se prvi ukrajinski upadi na privremeno okupirani Krim. A ovo je tek početak - rekao je Budanov za "Le Monde".

Šef ukrajinske obavještajne službe također je spomenuo da Moskva postavlja pomorsku bazu na crnomorskoj obali Abhazije u Gruziji nakon napada Kijeva na bazu ruske flote u Sevastopolju. 

- Rusi su sve morali na brzinu premjestiti na jugoistok - rekao je.

Budanov je jedan od najistaknutijih ukrajinskih dužnosnika, koji je tačno predvidio da će Putin napasti nekoliko mjeseci prije početka rata. Danas je jedan od najvažnijih vojnih dužnosnika u Kijevu i često daje novosti medijima o ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.