WHO

U posljednje dvije godine broj korisnika duhana smanjen za oko 19 miliona

U svijetu postoji 1,25 milijardi odraslih korisnika duhana, navedeno je u novom izvještaju

Stope upotrebe duhana u svijetu su nastavile da opadaju. Pexels

Anadolija

16.1.2024

U posljednje dvije godine broj korisnika duhana smanjen je za oko 19 miliona, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), javlja Anadolija.

- U svijetu postoji 1,25 milijardi odraslih korisnika duhana, prema najnovijim procjenama u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije o globalnim trendovima duhana koji je objavljen danas. Ovo je dobra vijest, posebno budući da se predviđa da će se taj broj nastaviti smanjivati kako sve više ljudi prestaje koristiti duhan - rekao je Rudiger Kreh (Ruediger Krech), direktor WHO-a za promociju zdravlja u Ženevi.

Značajan pad

Stope upotrebe duhana u svijetu su nastavile da opadaju, pri čemu je samo jedna od pet odraslih osoba konzumirala duhan 2022. godine, što je značajan pad u odnosu na svaku treću u 2000. godini, istakli su u izvještaju.

Kreh je rekao da je 150 zemalja sada u opadajućem trendu upotrebe duhana, a 56 već ide prema globalnom cilju smanjenja od 30 posto do 2025. godine.

- Grupa zemalja sa nižim srednjim dohotkom trenutno doživljava najbrži pad upotrebe duhana, uprkos tome što je prije dvije decenije imala najveću stopu upotrebe duhana - naveo je Kreh .

Najviše korisnika duhana u jugoistočnoj Aziji

Prema izvještaju, najveća prevalencija korisnika duhana je u regiji jugoistočne Azije, dok je trenutno najmanja u afričkoj regiji.

Kreh je pozvao zemlje da nastave s primjenom politike kontrole duhana i "borbe protiv uplitanja duhanske industrije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.