KAMALA HARIS

Na Dan Martina Lutera Kinga mlađeg: Američka potpredsjednica upozorila na prijetnje po slobodu

Rođeni smo za ovo vrijeme. Borit ćemo se. A kada se borimo onda pobjeđujemo, rekla je ona

Haris: Govorila o dubokim prijetnjama. Platforma X

E. Ć.

16.1.2024

Sjedinjene Američke Države obilježile su praznik Dan Martina Lutera Kinga mlađeg. Raznim paradama i molitvenim službama odata je počast ikoni građanskih prava.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ovaj Dan obilježio je praznik u Filadelfiji, Pensilvaniji, koja je ključna država za izbore u novembru.

"Duboka prijetnja"

Njegova zamjenica, američka potpredsajednica Kamala Haris (Harris) održala je govor u Južnoj Karolini gdje je upozorila Amerikance da je njihova sloboda ugrožena.

Ona je poručila da je sloboda u zemlji pod "dubokom prijetnjom", pozivajući se na odluku Vrhovnog suda da ukine federalno pravo na abortus, zatim duge redove za glasanje i oružano nasilje. 

Također, pozvala se na riječi Kingove udovice Korete Skot koja je poručila: "Sloboda se nikada istinski ne osvaja. Zaslužuje se i osvaja u svakoj generaciji".

- Birači moraju "da zavrnu rukave". Rođeni smo za ovo vrijeme. Borit ćemo se. A kada se borimo onda pobjeđujemo - izjavila je Haris.

Inače, Haris, prva afroamerička potpredsjednica i najviša zvaničnica azijskog porijekla, zadužena je da radi na pridobijanju podrške nebijelaca i mladih birača, o obzirom na to da Bajdenu pada popularnost u tim grupama.

Riječ je o do sada najpouzdanijim biračima Demokratske stranke, ali njihova podrška popušta zbog nezdovoljstva ekonomskom situacijom i nekim odlukama vlade.

Nasljeđe Kinga mlađeg

U Atlanti, gdje je rođen Martin Luter King mlađi, održana je tradicionalna komemorativna ceremonija u legendarnoj baptističkoj crkvi u kojoj je on služio kao pastor.

Njegova kćerka Bernis obratila se okupljenima navodeći "kako je nasljeđe nenasilja njenog oca naučilo svijet da možemo pobijediti nepravdu, neznanje i pozvati ljude na odgovornost, a da ne pokušavamo istovremeno da ih uništimo, umanjimo, omalovažimo ili poništimo".

- Kingovo nenasilje je nacrt da se ovaj stari svijet pretvori u novi svijet. To su filozofija i metodologija koje nam daje hrabrost, strategiju, disciplinu da kontrolišemo svoju impulsivnost, našu potrebu za osvetoljubivosti i samu osvetoljubivost, da se odupremo nepravdi na način usredsređen na ljubav - rekla je Bernis.

Republikanci, među kojima i favorti za osvajanje predsjedničke nominacije Donald Trampa, na praznik završavaju kampanju za prve stranačke izbore u Ajovi. Ta država odaje poštu Kingu "istinskom demokratijom", rekao je Džef Kaufman, predsjedavajući Republikanske stranke u Ajovi.

Podsjetimo, svake godine, trećeg ponedjeljka u januaru, Amerikanci odaju počast Kingu, ubijenom lideru građanskih prava koji je 1950-ih i 1960-ih organizovao nenasilne proteste protiv segregacije i predvodio borbu za ravnopravnost crnaca i za glasačka prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.