NA DANAŠNJI DAN

Muhamed Ali: 82. godišnjica rođenja najvećeg teškaša u historiji boksa

Danas je srijeda, 17. januar/siječanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 349 dana

Muhamed Ali. people.com

I.P.

17.1.2024

Na današnji dan 1942. godine, u Luzvilu je rođen Muhamed Ali (Muhammad) kao Kasijus Marselus Klej mlađi (Cassius Marcellus Clay, Jr.), legendarni američki bokser. Prema mnogim ocjenama, bio je najveći bokser teške kategorije u historiji te jedan od najvećih sportista 20. vijeka.

Ali je počeo karijeru u amaterskom boksu, a nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine u poluteškoj kategoriji, prelazi u profesionalne boksere.

Šampionske titule

Prvu borbu za šampiona u profesionalnom boksu imao je 1964., kada je pobijedio tada aktuelnog prvaka Sonija (Sonny) Listona, postavši novi svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Nakon osvajanja titule Ali javno prihvata islam, te pod utjecajem grupe Nacija islama, koja je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD protiv ropstva i ugnjetavanja, uzima ime Cassius X, ali mu vođa grupe daje novo ime - Muhamed Ali.

Za vrijeme Vijetnamskog rata Ali je odbio regrutaciju, zbog čega je osuđen, a Bokserska federacija mu je zabranila nastupe i oduzela šampionsku titulu, koju je do tada uspješno branio više puta. Prekid službene karijere trajao je skoro tri godine.

Godine 1970., Ali ponovo dobija licencu za nastupe te se bori za šampionsku titulu protiv Džoa Frejzera (Joe Fraizer) i doživljava jedan od rijetkih poraza u karijeri, ali se Frejzeru odužio u borbi 1974. godine. Ta pobjeda mu je donijela mogućnost novog napada na naslov protiv Georgea Foremana, u meču održanom 1974. godine u Zairu. Ali je pobijedio te osvojio titulu šampiona drugi put, koju je kasnije uspješno branio ponovo protiv Frejzera, ali i drugih boksera.

Treći put Ali osvaja titulu šampiona protiv Leona Spinksa 1979. godine, od kojeg ju je i izgubio godinu ranije.

Parkinsonova bolest

Osim što je bio vrhunski bokser, Muhamed Ali se isticao i brojnim kontroverznim izjava i ponašanjem. Prelazak na islam, poseban način verbalnog i neverbalnog provociranja protivnika prije, za vrijeme i nakon meča, te vješto korištenje medija učinili su Alija prvom i najvećom medijskom sportskom zvijezdom 20. vijeka.

Nažalost, nakon prestanka karijere obolio je od Parkinsonove bolesti. U karijeri je imao ukupno 61 profesionalni meč, od kojih je pobijedio 56, i to 37 nokautom. Nije imao nijedan neriješen meč, a pet je izgubio.

Alijeva borba s relativno anonimnim bokserom Čakom Vepnerom (Chuck Wepner), u kojoj je pobijedio u 15. rundi tehničkim nokautom, nadahnula je holivudskog glumca Silvestera Satalonea (Sylvester Stallone) prilikom pisanja scenarija za film "Rocky", koji je kasnije bio nagrađen Oskarom.

Muhamed Ali izabran je za najboljeg sportistu svih vremena u izboru koji je proveden među novinarima njemačkog časopisa „Bild“ i najvećeg sportistu 20. vijeka prema ispitivanju javnog mnijenja u Italiji. Preminuo je 3. juna 2016. godine.

Umro Skenderbeg, albanski nacionalni heroj

1468. – Umro Skenderbeg, albanski nacionalni heroj, poznat kao vođa otpora albanskih plemena prema Osmanlijama. Skenderbeg je historijski nadimak Gjergja Kastriotija, kneza Albanije, koji je opjevan u narodnim pjesmama i obrađen u književnosti kao lik romantičnog borca za slobodu. Osim narodnih epskih pjesnika, i nekoliko evropskih umjetnika u njegovom je liku pronašlo inspiraciju. Između ostalih, italijanski kompozitor Antonio Vivaldi napisao je operu „Skenderbeg“.

1600. – Rođen je Pedro Kalderon de la Barka (Calderón de la Barca), jedan od najvećih dramatičara španskog baroka i posljednji veliki pisac zlatnog vijeka španske književnosti. Njegove "Komedije" mogu se podijeliti na religiozne, filozofske i tragične, a napisao i gotovo 200 pozorišnih komada.

1773. – Engleski moreplovac Džejms Kuk (James Cook) je brodom „Resolution“ prvi prešao Antarktički krug.

1834. - U Kragujevcu izašle iz štampe “Novine srbske”, prve novine u Kneževini Srbiji, pod uredništvom Dimitrija Davidovića. Kasnije su nastavile izlaziti u Beogradu kao službene novine Kneževine, a nakon Prvog svjetskog rata utopile su se u „Službene novine Kraljevine Jugoslavije“.

1899. - Rođen Alfons Gabrijel Al Kapone (Alphonse Gabriel Capone), jedan od najvećih i najpoznatijih američkih kriminalaca i mafijaša. Sa samo 26 godina Al je postao šef jedne od najvećih mafijaških porodica koja je imala više od 1000 članova. Često je viđan u društvu političara, poslovnih ljudi i filmskih zvijezda.

Prvi put se pojavio mornar Popaj

1929. - Prvi put se pojavio mornar Popaj u stripu “Thimble Theatre” koji je nacrtao Elzie Crisler Segar, a nakon njegove smrti nastavio ga je crtati Bud Sagendorf te drugi autori. Kako je Popaj svoju snagu crpio iz špinata, time se poticalo djecu na konzumaciju toga povrća (zato su neke marke konzervi sa špinatom preuzele njegovo ime).

1933. - U Egiptu rođena jedna od najznačajnijih francuskih pjevačica i glumica Dalida, kao Jolanda Kristina Điljoti (Iolanda Cristina Gigliotti). Nakon što je osvojila naslov Miss Egipta 1954. godine, preselila se u Pariz te je 1956. godine doživjela uspjeh preko noći s pjesmom „Bambino“. Međunarodno je najuspješniji francuski izvođač svih vremena. Pjevala je raznovrstan repertoar sentimentalnih balada i zabavne muzike. Srčanim interpretacijama stekla je naklonost široke publike, ali i političara i intelektualca.

1946. - U Londonu održana prva sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

1962. - Rođen Džejms Judžin Džim Keri (James Eugene Jim Carrey), kanadsko-američki komičar i glumac. Kerijev uspjeh u šou „In Living Color“ doveo ga je 1994. do prve glavne uloge u filmu „Ace Ventura: Šašavi detektiv“, koji je postao velik hit. Iste godine ostvario je još dvije glavne uloge u filmovima „Maska“, te „Glup i gluplji“, koje su mu donijele plaću od sedam miliona dolara i status filmske zvijezde.

2008. - Umro američki šahist Robert Džejms Bobi Fišer (Robert James Bobby Fischer), jedan od najvećih igrača u historiji šaha. Osvojio je titulu svjetskog prvaka u šahu 1972. godine u meču s Borisom Spaskim. Nakon toga prestao je igrati i odustao od odbrane titule, pa je godine 1975. prvakom proglašen pobjednik mečeva kandidata Anatolij Karpov.

2017. - Preminuo Dubravko Lovrenović, bosanskohercegovački historičar. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, zamjenik ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Federacije BiH od 2001. do 2003., voditelj Centra za istraživanje historije pri Međunarodnom forumu "Bosna" iz Sarajeva i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Objavio je više desetaka naučnih i publicističkih tekstova. Od 2002. do 2016. godine bio je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.