ADMIRAL BAUER

Vojni lider NATO-a: Potreban nam je novi pristup na nivou cijelog društva

Prema Baueru, NATO posebno treba ojačati svoju kolektivnu odbranu

Admiral Bauer. Anadolija

D. R.

17.1.2024

Ishod rata u Ukrajini odredit će sudbinu svijeta, najavio je danas predsjedavajući admiral Rob Bauer na početku sastanka Vojnog odbora NATO-a u Briselu.

- Ovaj rat nikada nije bio oko bilo kakve stvarne sigurnosne prijetnje Rusiji od Ukrajine ili NATO-a. Ovaj rat je zbog toga što se Rusija boji nečeg mnogo moćnijeg od bilo kojeg fizičkog oružja na Zemlji, a to je demokratija - rekao je admiral Bauer.

Kolektivna odbrana

Prema Baueru, NATO posebno treba ojačati svoju kolektivnu odbranu. Svi potrebni koraci za to "ne leže samo na plećima uniformiranih".

- Kako bismo ojačali našu kolektivnu odbranu i istovremeno podržali Ukrajinu u borbi za opstanak, potreban nam je novi pristup na nivou cijelog društva - rekao je nizozemski admiral.

Očekuje se da će tokom dvodnevnog sastanka najviši vojni dužnosnici NATO-a finalizirati planove za najveću vojnu vježbu u Evropi od Hladnog rata, koja bi se trebala održati ove godine.

Učinkovit savez

- Potrebni su nam i javni i privatni subjekti da promijene svoje razmišljanje, od ere u kojoj je sve bilo planirano, predvidljivo, kontrolirano u eru u kojoj se sve može dogoditi. U eru u kojoj moramo očekivati ​​neočekivano - rekao je Bauer.

Dodao je kako bi savez bio "potpuno učinkovit u budućnosti", prema Baueru, "potrebno je transformirati njegove borbene sposobnosti".

Britanski ministar odbrane Grant Šaps (Shapps) već je u ponedjeljak najavio da će njegova vlada poslati 20.000 vojnika na NATO-ovu vježbu "Steadfast Defender".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.